V poletnih dnevih se vas večina odpravlja proti jugu, do morja – morda za vikend, na daljši dopust ali pa samo na izlet. Verjamem, da boste uživali, si »napolnili baterije«, a ne pozabite domov prinesti bogastva, ki se skriva v morju. Mislim na grobo morsko sol, ki ni rafinirana, prana, beljena, … , skratka, ki je brez dodatkov.

Takšna sol je nepogrešljiva v kulinariki in kozmetiki.

Danes bom malo več napisala o zeliščnih soleh, ki jih uporabljam pri pripravi solat, kruha, za juhe in omake, za začinjanje in mariniranje mesa ter  zelenjavnih jedi, … Dodajam ščepec te ali one in pokušam.

Zeliščne soli najpogosteje pripravljam s suhimi zelišči. V terilnik ali mlinček dam grobo sol in poljubna zelišča oziroma zelenjavo (približno do 10 %). Strem oziroma zmeljem in napolnim kozarčke.

Domišljija pri pripravi soli nima meja. Za začetek pa nekaj mojih idej:

»Vrtna sol« vsebuje: sol, peteršilj, drobnjak, zeleno, česen, majaron.

»Mediteranska sol« vsebuje: sol, rožmarin, sivko, žajbelj, česen, kumino.

»Rdeča sol« vsebuje: sol, rdečo sladko papriko, origano, različne sorte rdečih čilijev.

»Dišeča sol« vsebuje: sol, lupinico limone, koromač, vanilijo, dišečo vrtnico.

Pripravite si najljubše kombinacije in uživajte v prijetni aromi in nevsakdanjem okusu.