V poletnih dnevih se vas večina odpravlja proti jugu, do morja – morda za vikend, na daljši dopust ali pa samo na izlet. Verjamem, da boste uživali, si »napolnili baterije«, a ne pozabite domov prinesti bogastva, ki se skriva v morju. Mislim na grobo morsko sol, ki ni rafinirana, prana, beljena, … , skratka, ki je brez dodatkov.
Takšna sol je nepogrešljiva v kulinariki in kozmetiki.
Danes bom malo več napisala o zeliščnih soleh, ki jih uporabljam pri pripravi solat, kruha, za juhe in omake, za začinjanje in mariniranje mesa ter zelenjavnih jedi, … Dodajam ščepec te ali one in pokušam.
Zeliščne soli najpogosteje pripravljam s suhimi zelišči. V terilnik ali mlinček dam grobo sol in poljubna zelišča oziroma zelenjavo (približno do 10 %). Strem oziroma zmeljem in napolnim kozarčke.
Domišljija pri pripravi soli nima meja. Za začetek pa nekaj mojih idej:
»Vrtna sol« vsebuje: sol, peteršilj, drobnjak, zeleno, česen, majaron.
»Mediteranska sol« vsebuje: sol, rožmarin, sivko, žajbelj, česen, kumino.
»Rdeča sol« vsebuje: sol, rdečo sladko papriko, origano, različne sorte rdečih čilijev.
»Dišeča sol« vsebuje: sol, lupinico limone, koromač, vanilijo, dišečo vrtnico.
Pripravite si najljubše kombinacije in uživajte v prijetni aromi in nevsakdanjem okusu.