Poleti smo veliko zunaj tudi v večernih urah in velikokrat se moramo braniti pred nadležnimi komarji ter drugimi pikajočimi insekti. Obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi jih preženemo iz naše bližine.

Ne glede, kaj boste uporabljali kot »orožje« pred njimi, vam svetujem, da se izogibate komercialnih pripravkov, ki velikokrat vsebujejo snovi, neprijaznih do našega zdravja.

Komarje odganja vonj česna in čebule na koži.  Če niste ljubitelj čebulnic, ob mizi zasadite ognjič in rožmarin.

Večini ljudi je zelo všeč vonj sivke. Vedno imejte pri roki sivkin hidrolat in se z njim poškropite. Ta vam bo kožo hkrati negoval.

Zanesljivo vam v boju  nadležnimi brenčači pomagajo naravna eterična olja z vonjem limonske trave, citrusov, iglavcev, geranije, mete, sivke, cedre, … Uporabite jih lahko na različne načine. Dodate jih v vodo v izparilnikih, z njimi popršite trakove, ki so obešeni v vaši bližini. Ob postelji lahko imate vatirano blazinico , ki jo pokapljate z eteričnimi olji, da vam ponoči ne bo brenčalo okoli glave.

Lahko pa pripravite tudi tekočino, ki jo shranite v razpršilni steklenički. Eterična olja zmešate z alkoholom (oljem, hidrolatom), destilirano vodo in uporabite po potrebi.

Vedeti moramo, da so eterična olja zelo koncentrirana in da je potrebna previdnost pri nosečnicah in majhnih otrocih (največ 0,5 % raztopina).

Če vas komarji pičijo, si bolečino, srbečico in oteklino lajšate z ledom, vročino (vroč kamen, žlica, vosek), limoninim sokom, obližem s kisom, medom, alojo, bananinim olupkom, pasto iz sode, …