Pri sortah česna, ki naredijo cvetna stebla, moramo te pravočasno odstraniti. V nasprotnem primeru rastlina energijo usmerja v razvoj stebla namesto v debeljenje glavice.

Torej, ko se pojavi cvetno steblo, ga odrežemo v lepem vremenu, ko se posuši rosa. Lepih česnovih popkov ne zavržemo, saj so prava kulinarična poslastica.

Te cvetne poganjke imenujemo tudi »pski«, »pcki«, »paski« ali »peski« in jih lahko vložimo v kis, iz njih pripravljamo pesto, jajčne jedi, rižote, juhe, omake za testenine, lahko jih skuhamo s polento, …

Za tople dneve, predlagam tole  preprosto jed:

Jajčna omleta s česnovimi popki /za 2 osebi

Sestavine:

  • 4 jajca,
  • 4 žlice mineralne vode ali mleka,
  • 2 žlici polnovredne moke (npr. ajdova, prosena, pirina, …),
  • šop česnovih popkov,
  • žlica maščobe, sol, poper,
  • luštrek ali peteršilj ali bazilika za posip,
  • sir, če želite še dodatno obogatiti omleto.

Stepemo jajca, mleko (vodo), moko in začinimo. V ponvi segrejemo maščobo, prilijemo polovico jajčne zmesi, potresemo z narezanimi popki in prilijemo še drugo polovico zmesi. Počakamo, da se spodnja stran zlato zapeče, nato jo previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

Omleto zvrnemo na topel krožnik, po želji potresemo s sirom in dodamo zelišča.

Kadar pripravljamo omleto za več oseb, jo lahko spečemo v pečici pri temperaturi 180 do 200 °C. Čas peke je odvisen od velikosti pekača in količine mase.

Zdaj pa kar hitro na vrt pogledat, če je kaj česnovih peskov za bogat zajtrk ali kosilo s skledo solate. Mljask! 🙂

Velja pa še eno opozorilo.

Kadar česen sadimo zaradi tvorbe zarodnih čebulic pa seveda cvetnih stebel ne smemo odstraniti, saj bomo tako ostali brez semenskega materiala.