NASVETI ZA VRTIČKANJE:


Nenadna zmrzal je presenetila marsikaterega vrtnarja in pridelovalca. Za vas sva pripravili nekaj kratkih nasvetov za prvo pomoč.

DSCN4339

Škoda, ki jo je naredil mraz in sneg pri sadnemu drevju je ogroma. Ledeni kristalčki so uničili rastlinsko tkivo, poganjki so propadli.Kaj lahko naredimo? Počakajmo še par dni, da se vreme stabilizira, malo otopli, potem pa moramo odstraniti vse propadle poganjke in jih uničiti. Če bomo zarezali v veje in naredili rane, te zamažimo s cepilno smolo.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=LJ8GEkcmmZs[/embedyt]

Zmrzal je naredila škodo tudi na vrtu. Kaj lahko naredimo? Rastline, ki niso tako občutljive, npr. česen, čebula, solata, bob, grah si bodo hitro opomogle. Če pa smo hiteli in posadili toploljubne rastline, npr. paradižnik, papriko, jajčevce, so te propadle in potrebno bo zasaditi nove. A tokrat ne hitimo in raje počakajmo na drugo polovico maja.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=ACOwlBjqTxE[/embedyt]

V neogrevanih rastlinjakih je v teh dneh precej hladno in toploljubne rastline, ki jih tam vzgajamo in čakajo na drugo polovico maja, da jih bomo presadili so v stresu.Pomagamo jim  tako, da jih enkrat tedensko poškropimo s pripravkom iz alg ali baldrijanovih cvetov. Tako bodo rastline ostale zdrave in krepke.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=qTME-F_UCcQ[/embedyt]