Za vrtičkarje je pravi užitek, ko se s košaro odpravimo na vrt (če te sreče nimamo, pa na stojnice ali do lokalnih pridelovalcev) in si naberemo svežih živil. Od maja naprej je izbira že zelo pestra – rukola, kreša, različne solate, mladi listi pese, špinača, redkvica, kolerabica, grah, mlada čebulica in česen, …

Sveže pripravljena solata je odličen obrok, ki je lahko na naši mizi večkrat na teden, pa vedno malo drugače. Ravno prav nas nasiti, kljub temu pa nas napolni z obilo energije, ni zahtevna za pripravo in tudi preveč časa nam ne zavzame. In predvsem v dneh, ko se temperatura povzpne čez 30 °C, nam res ni potrebno uporabljati pečice in štedilnika. Veliko bolj se prileže nekaj lahkega, okusnega, pisanih barv.

Vsem, ki se bojijo, da bodo lačni, svetujem le, naj pripravijo dovolj veliko skledo solate – za vsakega.

POMLADNA  POŽELJIVA SOLATA

Sestavine:

  • različne vrste solat in mladi listi,
  • šopek redkvic, čebulica ali česen,
  • trdo kuhano jajce,
  • pest kuhane čičerike, leče ali fižola,
  • preliv iz bučnega olja (oljčnega, orehovega, …), jabolčnega kisa (soka limone) in soli,
  • semena sončnic, buč, konoplje,
  • zelišča: peteršilj, drobnjak, bazilika, …

Skuhamo jajce. Medtem, ko se jajce kuha, operemo solato in liste natrgamo ali narežemo. Nato očistimo in narežemo redkvico in čebulo (česen).V skledo naložimo solato in liste, na sredino stresemo stročnice. Začinimo s prelivom in posipamo s semeni. Na vrh dodamo narezano trdo kuhano jajce, redkvice in zelišča.

POLETNA PISANA SOLATA

Sestavine:

  • 1 kg starih sort paradižnika,
  • 1 rdeča čebula,
  • 2 zeleni papriki (lahko tudi črna, rumena, če želimo še večjo barvitost),
  • 4 korenčki (takoj, ko ga naribano ali narežemo, ga pokapljamo z oljem),
  • 2 kumarici,
  • pest bazilike (peteršilja),
  • oljčno (bučno) olje, sol, jabolčni kis (limona), poper,
  • 5 koščkov starega kruha (lahko ga močno natrete s česnom),
  • po želji tudi kozji (ovčji) sir.

Kruh narežemo na kocke. Če želimo, jih lahko popečemo. Zelenjavo narežemo na rezine ali kocke, kakor nam je ljubše. Pripravimo zeliščno sol, in sicer tako, da v terilniku zdrobimo zelišče s soljo in poprom. V skledo damo zelenjavo, začinimo in premešamo. Po vrhu nasujemo kruhove kocke in grobo nariban sir.

Še nekaj za povrh:

  • Solate so zaradi enostavnosti, raznovrstnosti in hranljivosti ena izmed zelo priljubljenih jedi, a žal premalokrat na naši mizi. 🙂 O zdravih in koristnih sestavinah je bilo že veliko napisanega, zato bi vas rada le opozorila, da pazite na kakovost zelenjave – tista sveža, sezonska, lokalno pridelana je najboljša.
  • Zelenjavi dodamo kanček olja, tudi za to, da omogočimo boljšo absorpcijo hranilnih snovi. Sezite po kakovostnem hladno stiskanem olju in pozabite na nizkokalorične prelive, ki imajo zelo veliko dodatkov in našemu zdravju bolj škodijo kot koristijo.
  • Namesto jajca lahko  dodamo popečene koščke lososa, purana ali piščanca, dimljen tufu, …
  • Solati lahko dodamo tudi poljubno zelenjavo, ki jo skuhamo v sopari ali vodi. Ali pa za tiste, ki imajo radi kaj bolj eksotičnega- sadje.

S ščepcem domišljije je možnosti neskončno in prav kmalu boste morda odkrili svoj najljubši recept za solato!