Smo sredi poletja, na razpolago imamo veliko raznovrstnega sadja in zelenjave. A tako kot hitro čas beži naokoli, bodo pred vrati naenkrat hladni dnevi in z njimi tudi decembrski čas obdarovanj. Kaj, če se letos ne bi prepustili potrošništvu in norišnici v zadnjih dnevih in bi pripravili darila že zdaj.

Letos so slive zelo bogato obrodile. Nekatere sorte so že zrele, nekatere bodo v prihodnjih dneh. Tokrat vam predlagam čudovit slivov shranek z okusom po praznikih. In prav nič težko ga ni narediti.

Slive lahko zamenjate tudi s hruškami, breskvami ali jabolki.

Potrebujete:

  • 2 kg sliv, ki jih je potrebno izkoščičiti,
  • 300-500 g trsnega sladkorja ali drugega sladila,
  • želirno sredstvo (agar-agar, pektin, kuzu, …) – količina je odvisna kakšno trdoto shranka želite,
  • 4 žlice začimb: cimet, vanilija, klinčki, ingver, janež, …
  • po želji praženi koščki mandljev, temne čokolade, kanček ruma za odrasle, …

Sadje skuhajte s sladilom in začimbami. Dodajte želirno sredstvo (pripravite po navodilu iz embalaže). Če ne želite koščkov sadja v vašem shranku, zmes spirirajte (zmeljite s paličnim mešalnikom).

Vrelo zmes polnite v sterilne, vroče kozarčke (če boste dodali mandlje ali koščke čokolade, jih dodajajte vmes, ko polnite). Do vrha polne kozarčke zaprite in počasi ohladite pod odejo.

Potem okrasite pokrovček, pripravite lepo etiketo  ali napisi ter hranite do praznikov. Obvezno pa pripravite nekaj kozarčkov tudi zase, saj bodo sicer  vaši obdarovanci ostali praznih rok. 🙂