NASVETI ZA PREHRANO: 


paradižnik mnogi imenujejo kar super zelenjava, saj ne vsebuje le obilice vitaminov, mineralov in organskih kislin, ampak tudi veliko dragocenega likopena. Ta sodi v skupino karotenoidov, ki dajejo paradižniku barvo in je eden najmočnejših naravnih antioksidantov. Poleg tega ima paradižnik malo kalorij. Jedem daje mediteranski pridih, tako da lahko ob uživanju jedi podoživimo tudi kak dopustniški trenutek.

 POSUŠEN PARADIŽNIK V OLJČNEM OLJU

 Sestavine:

  – posušen paradižnik

  – kakovostno oljčno olje

  – zelišča in začimbe po izbiri (žajbelj, rožmarin, bazilika, origano, česen, poper)

 Priprava:

V manjše čiste kozarce s širokim vratom naložimo plast paradižnika in potresemo s poljubnimi začimbami. Dobro potlačimo in prelijemo z oljem. Ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarca do vrha. Pri tem pazimo, da vmes nimamo zračnih mehurčkov. Na vrh nalijemo centimeter debelo plast olja. Kozarce dobro zapremo in postavimo v temen hladen prostor, kjer naj počivajo vsaj mesec dni. V tem času se paradižniki zmehčajo in pridobijo na okusu.

Še nekaj za povrh:
  – Ljubitelji začinjene hrane lahko med paradižnik vložijo pekoč feferon, ljubitelji sira pa dodajo feta sir.
  – Posušen paradižnik v olju lahko uporabimo pri peki kruha, v omakah, rižotah, golažih in lazanjah.     – Nadvse okusen je z domačim kruhom in kozjim ali ovčjim sirom. Za hitro kosilo skuhamo špagete, na drobno narežemo sušen paradižnik in skupaj z zelišči in oljem začinimo špagete; posipamo s parmezanom.
– Še opozorilo –  v olju vložen paradižnik je precej slan, zato zraven ponudimo manj slane jedi.