Sladoled ni pogrutavščina izpred nekaj  sto let. V sladoledu podobni sladici so uživali že pred našim štetjem, ko so ledu dodajali med, vino in sadne prelive. Šele veliko kasneje so začeli dodajati mlečne izdelke. Pravi mojstri v pripravi ledenih dobrot so Italijani in Francozi in tam raznolikost okusov ne pozna meja.

Sladoled pa lahko pripravimo tudi doma – takrat bomo točno vedeli, kaj vse vsebuje in lahko je tudi zdrava popestritev naših jedilnikov.

Delo nam bo zelo olajšal aparat za pripravo sladoleda, ki ga dobite že za nekaj 10 €. Preprost in uporaben. Moj je sestavljen iz zunanje in notranje posode, ki ima med stenami hladilno tekočino, zato mora biti pred uporabo vsaj  nekaj ur v zamrzovalniku. V pokrovčku je motorček z mešalno lopatko in prostor za vlivanje mase. Zmes se med mešanjem ohlaja in v 15 do 30 minutah se že lahko sladkamo.

Če nimamo aparata zmes v posodici damo v zamrzovalnik in jo večkrat z vilicami premešamo.

Tukaj sta recepta dveh mojih najljubših čokoladnih sladoledov:

»Temnočokoladni« sladoled

Sestavine:

  • 100 g čokolade z visokim deležem kakava,
  • žlica presnega kakava,
  • 300 ml smetane,
  • 100 ml jogurta ali skute,
  • 50-100g sladila (trsni ali kokosov sladkor, sivkin ali pomarančni sladkor, yacon, …),
  • kakavovi ali čokoladni koščki.

Čokolado raztopimo v delu smetane in ohladimo. Dodamo vse sestavine, zmešamo in vlijemo v aparat. Počakamo, da se zgosti in zamrzne.

»Čokoladni sladoled malo drugače«

Sestavine:

  • 1 večji zrel avokado,
  • 1 zrelo banano,
  • 100 g datljeve paste,
  • žlička pomarančnega (limoninega) soka,
  • smetana (rastlinsko mleko), da je zmes gosto tekoča.

Avokado in banano spiriramo in dodamo ostale sestavine. Zmes vlijemo v aparat in počakamo, da zamrzne.