Narava je poleti zelo radodarna z zelenjavo, ki jo imamo v izobilju, a vestni vrtičkarji moramo pomisliti tudi kaj bomo dali v solatne sklede v zimskih dnevih.

Ko poberemo iz gredice nizek fižol, rastline samo porežimo. Koreninice pustimo v tleh zaradi bogastva z dušikom. 🙂

Zrahljamo s krempeljcem, ki zaradi ozkosti in ostrine dovolj globoko prerahlja tla, obenem pa »pusti koreninice fižola pri miru«. Tako bodo tla primerna za sadike različnih sort radičev, endivije, kitajskega zelja, cvetače, rdeče pese, črne redkve, azijske zelenjave, kolerabice, … brez katerih v hladnih dneh ne gre.

Sadike si lahko vzgojimo sami ali jih kupimo.

Sadike s koreninsko grudo (v lončkih ali platojih) ali puljene so primerne za presajanje, ko imajo 6 pravih listov. Naj bodo zdrave in močne.

Sajenja se lotimo v večernih urah ali v oblačnih dnevih. S sadilnim klinom naredimo jamico (lahko dodamo tudi pest komposta) in  jo  napolnimo z vodo. Posadimo sadiko. Ne sadimo pregloboko – srček mora ostati nad površino zemlje. Ob zelo močni pripeki in visokih temperaturah gredico senčimo in prve tedne redno zalivamo s postano vodo, da se rastline dobro ukoreninijo.

Glavno delo imamo opravljeno, po potrebi le še odstranimo morebitne plevele in razrahljamo okoli sadik, naredimo zastirko in ko pridejo dnevi z zmrzaljo, ustrezno zaščitimo. A o tem več ko pridejo hladni dnevi. 🙂