Peteršilj je ena izmed zelenjadnic na vrtu, ki je nepogrešljiva v kulinariki in kozmetiki. Imamo jo radi zaradi odlične arome, a zaradi izjemne kombinacije hranil jo lahko štejemo med domača super živila. Peteršilj so uporabljali kot zdravju koristno živilo že stari Rimljani, novejša spoznanja in raziskave pa samo potrjujejo  pozitivno uporabo v ljudskem zdravilstvu, v kuhinji in pri pripravi naravne kozmetike.

Peteršilj je poznan po izročilu kot diuretik, varuje mehur, ledvice in jetra, notranje nam očisti telo in razstrupi, pomaga pri slabokrvnosti, krepi telo, vsebuje pravo zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov. Je odličen pri negovanju kože. V kuhinji ga bomo prav gotovo uporabili za jušni šopek, posipali z njim juhe, omake, zelenjavne jedi, solate, jajčne jedi, ga dodali smutijem, …  Seveda je najboljša presna uporaba, a lahko ga tudi toplotno obdelamo.

Sort peteršilja je več, a pri nas običajno sejemo korenasti peteršilj ter kodrolistni in gladkolistni peteršilj. Peteršilj  je dvoletnica, ki prvo leto naredi listni venec, če je korenaste sorte, oblikuje tudi koren, drugo leto zacveti.

Sejemo ga od pomladi pa vse do konca poletja. Spomladi ne hitimo, počakajmo do aprila, da se zemlja nekoliko segreje (vsaj 5 °C). Semena sejemo plitvo, zaradi daljše kalitve je dobro na gredicah uporabiti markirno setev. Pazimo na stalno vlažnost. Po vzniku bomo za lepe korene rastlinice redčili na 5 cm, listne sorte so lahko bliže skupaj. Peteršilj je prezimno trdna rastlina, a če bomo želeli listke uporabljati pozimi, jo bomo morali zaščititi ali presaditi v lonec.

Vsako leto v poletju v večji lonec posejem peteršilj. Posevek zaščitim s prozorno folijo, da se vlaga lepše ohrani in semena hitreje vzkalijo.  Do pozne jeseni se razvijejo že lepe mlade rastline peteršilja in takrat lonec prenesem v kot balkona, kjer imam čez zimo na razpolago aromatčne listke.

Predlagam, da poskusite tudi vi 🙂