Temperature se počasi nižajo, november je pred vrtati, zato bo potrebno rastline paprik ter čilijev pospraviti iz vrta in naredit prostor morda česnu ali čebuli, divji rukoli, kreši, …

Za vse tiste pomladne neučakance, ki bi že v maju radi videli kakšen plod paprike in čilija (ali celo v zimskem času odtrgal kak plod) – ali ste vedeli da so vse rastline iz rodu Capsicum trajnice, čeprav jih večina goji kot enoletnice?

Pred nizkimi temperaturami je potrebno rastline iz vrta izkopati – seveda izberemo le tiste najlepše rastline – in jih posaditi v lonce. Rastline porežemo na približno četrt metra in jih shranimo na pred mrazom zaščiteno mesto (idealna temperatura je med 7 in 10 °C). Pazimo, da ni prepiha, da ni zrak presuh in da je dovolj svetlobe. Zalivamo poredko in rastline večkrat pregledamo.

V februarju rastline presadimo v večji lonec z rodovitno prstjo. Po potrebi rastlino še obrežemo in odstranimo morebitne suhe liste. Lonec postopoma prestavljamo na bolj toplo mesto in  pogosteje zalivamo. V drugem letu po navadi rastlina še bolje rodi (približno 4 tedne prej), potem pa z leti rodnost upada.

Nekateri  čilije in paprike prezimujejo tudi na toplem in svetlem mestu. Takšno prezimovanje predstavlja kar izziv, rastline v tem primeru samo nekoliko obrežemo, saj cvetijo in  rodijo naprej kot v svojem naravnem okolju in ne mirujejo. Potrebno je pršenje, včasih tudi dognojevanje, predvsem pa redno pregledovanje, saj velikokrat privabljajo škodljivce. Morda se za začetek na tak način »poigrate« s čiliji.

Pa dobro prezimovanje vam želim.