Metka Ternjak Gomboc


 DSC_0037_PS_WEB

 

Že skoraj štiri desetletja sem strastna vrtnarka. Po poklicu sem kemik, številne izkušnje pa sem nabirala skozi delavnice, izobraževanja ter na svoji poslovni poti. Samooskrba, lokalna in sezonska hrana, stare sorte, kvalitetno ekološko sadje in zelenjava so drobni koraki k zdravi prehrani. Vse to je velik korak k zdravju, ki je meni ena največjih vrednot in privilegijev. Odlično je imeti vrtiček, vrt ali celo njivo, marsikaj pa zraste tudi v lončkih in koritih na okenski polici ali balkonu. S kakšno radostjo opazuješ vse te rastlinice, ki zrastejo v čudovite sestavine za obroke in domače kozmetične izdelke. 

Zato ne čakajte na slabo počutje. Poskrbite zase, čimveč časa preživite v naravi in z njo, pokušajte njene darove in nasmeh se kar sam prikrade na obraz.

 

04-Vrtnarjenje-04

Tina Ternjak


 

DSC_0114_PS_WEB

 

Sem univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva. Veliko sem se izobraževala v tujini in preživela precej časa na ekoloških kmetijah v okviru mednarodnih izmenjav. Praktična usposabljanja na področju ekološke pridelave, kompostiranja, semenarjenja, eksotičnih zelenjadnic in molekularne genetike so mi prinesla zanimive izkušnje in znanja. Moja vrednota je živeti v sozvočju z naravo, pridelovati rastline naravi prijazno in iz njih pripraviti hrano, ki je zdrava in okusna. Takšna hrana ne siromaši našega telesa in nam da energijo, da se spopademo z vsemi izzivi, ki nam jih prinese življenje.

 

Tina-01

Vrtnarska prepričanja


 

DSCN2348_PS_WEB

 

Vsi, ki ste že kadarkoli poskusili svežo zelenjavo ali sadje iz domačega vrta veste, da je neverjetnega okusa v primerjavi s kupljenim. In še posebej tisti, ki radi dobro kuhate, veste, da za okusen obrok potrebujemo kvalitetne in sveže sestavine. Vedno boste vedeli kaj imate na krožniku.

Za vse tiste, ki vam je mar za naravo in okolje v katerem živijo, zelenjava ne bo preživela ure in dneve na tovornjakih ali ladjah ter prepotovala pol sveta, ampak jo boste samo odrezali ali izkopali in že bo na vašem krožniku.

Ali ste vedeli, da obstaja vijolično korenje, bele kumarice, ali temni grah? Če sami vzgajate zelenjavo, boste dostopali do neverjetnih barv in različnih okusov, ki nikoli niso na voljo na trgovskih policah.  

Vrtnarjenje je lahko igra in raziskovanje. Obstaja veliko različnih poti kako pridelati domače vitamine. Če gre kaj narobe, naslednje leto pač poskusiš znova. Tako že imate odlično temo za debato in druženje s sovrtnarji. Vrtičkanje je precej družabna stvar, v katero lahko vključite celo družino. Ni ovir glede let ter znanja in vsak lahko najde kaj zanimivega zase. Ali bo to lonček z zelišči, manjša gredica ali pa ogromen vrt. Vrtnarjenje je odlična priložnost za sproščanje in aktivno preživljanje prostega časa, pa še lačni ne boste.

 

04-Vrtnarjenje-03