NASVETI ZA PREHRANO: 


Vsaj ena sobota v prihajajočih dneh mora zadišati po medenjakih … nežno dišečih, mehkih in slastnih medenjakih. Za praznične dni doma vedno pobrskava med recepti, in ta od babice nama je še posebej pri srcu.

  Sestavine:

  – 45 dag pirine ali polnozrnate moke

  – 5 dag mletih orehov (lahko nadomestimo z več moke)

  – žlička sode

  – 15 dag masla (en del lahko zamenjamo s kislo smetano)

  – 15 dag trsnega sladkorja, ki ga v kavnem mlinčku zmeljemo v prah

  – 2 jajci

  – 15 dag tekočega medu

  – začimbe (mleti cimet, klinčki, suha bio pomarančna lupinica, lahko tudi ščepec pimenta in ingverja)

  – čokoladni ali sladkorni preliv za okrasitev

  Priprava:

  1. Med segrejemo (na največ 50 °C) in ohladimo.

  2. Vse sestavine zmešamo v testo, ki naj nato počiva v vrečki na hladnem vsaj eno uro.

  3. Naredimo kroglice in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko.

  4. Pečemo 10 do 12 minut na 180 °C.

 

ŠE NEKAJ ZA POVRH:

  – Pri piškotih je vedno pomembno, da jih ne pečemo predolgo, saj postanejo trdi in brez okusa. Pri medenjakih še posebej pazimo, da se ne prepečejo.

  – Začimbe so tiste, ki dajo medenjakom prav poseben prazničen okus. Ne skoparimo s cimetom,  klinčki in pomarančno lupinico, a bodimo previdni pri odmerjanju ingverja in pimenta. Nekateri dodajo tudi rum, vaniljo ali kardamom. Ravnajmo se po svojem okusu.

  – Za vse začimbe velja, da je najbolje, če jih tik pred uporabo stremo v terilniku ali zmeljemo.

 – V sladkih dobrotah lahko uživamo brez slabe vesti, vendar bodimo zmerni in uporabljajmo kakovostne ekološko pridelane sestavine.