NASVETI ZA PREHRANO:
Vsaj ena sobota v prihajajočih dneh mora zadišati po medenjakih … nežno dišečih, mehkih in slastnih medenjakih. Za praznične dni doma vedno pobrskava med recepti, in ta od babice nama je še posebej pri srcu.
Sestavine:
– 45 dag pirine ali polnozrnate moke
– 5 dag mletih orehov (lahko nadomestimo z več moke)
– žlička sode
– 15 dag masla (en del lahko zamenjamo s kislo smetano)
– 15 dag trsnega sladkorja, ki ga v kavnem mlinčku zmeljemo v prah
– 2 jajci
– 15 dag tekočega medu
– začimbe (mleti cimet, klinčki, suha bio pomarančna lupinica, lahko tudi ščepec pimenta in ingverja)
– čokoladni ali sladkorni preliv za okrasitev
Priprava:
1. Med segrejemo (na največ 50 °C) in ohladimo.
2. Vse sestavine zmešamo v testo, ki naj nato počiva v vrečki na hladnem vsaj eno uro.
3. Naredimo kroglice in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
4. Pečemo 10 do 12 minut na 180 °C.
ŠE NEKAJ ZA POVRH:
– Pri piškotih je vedno pomembno, da jih ne pečemo predolgo, saj postanejo trdi in brez okusa. Pri medenjakih še posebej pazimo, da se ne prepečejo.
– Začimbe so tiste, ki dajo medenjakom prav poseben prazničen okus. Ne skoparimo s cimetom, klinčki in pomarančno lupinico, a bodimo previdni pri odmerjanju ingverja in pimenta. Nekateri dodajo tudi rum, vaniljo ali kardamom. Ravnajmo se po svojem okusu.
– Za vse začimbe velja, da je najbolje, če jih tik pred uporabo stremo v terilniku ali zmeljemo.
– V sladkih dobrotah lahko uživamo brez slabe vesti, vendar bodimo zmerni in uporabljajmo kakovostne ekološko pridelane sestavine.