V letošnjem letu je na našem koncu obilna letina krompirja. Vedno je nekaj krompirja drobnega, nekaj pa se ga pri izkopu poškoduje. Tisti, ki nimamo živali, da bi ga pojedle, se tako sprašujemo, kako ga čimprej porabiti. Predlagam, da za kosilo pripravite majhne krompirčke s paradižnikom ali pa spečete v pečici večje z malo dodatkov in ponudite v omaki s popečenimi paradižniki, ki jih je tudi še v izobilju. Okusno, lahko in zdravo kosilo, zraven pa skleda solate iz prvih glavic rdečega radiča, endivije in malo česna.
Krompirček s paradižnikom
Sestavine:
- žlica kakovostne maščobe,
- 1 kg drobnega krompirja,
- 4 veliki paradižniki (lahko je dodana tudi paprika, jajčevec, bučka),
- sol in poper,
- drobnjak in peteršilj,
- žlica hladno stiskanega olja (olivnega, konopljinega, lanenega, orehovega ipd.).
Priprava:
- Krompirček temeljito operemo in skrtačimo. Če je z domačega vrta ali ekološko pridelan, ga ne lupimo.
- V ponvi raztopimo npr. kokosovo maščobo. Dodamo krompirček in narezan paradižnik. Začinimo in pražimo nekaj minut, da se zmehča in lepo obarva.
- Drobnjak in peteršilj drobno narežemo s škarjami in potresemo po krompirčku. Dodamo nekaj kapljic olja in ponudimo.
Krompirček iz pečice
Sestavine:
- Nekaj žlic kakovostne maščobe ,
- 1 kg krompirja,
- skleda češnjevega paradižnika, 1 paprika (lahko dodamo jajčevec, čebulo, por, bučko),
- sol in poper,
- česen, bazilika, rožmarin in peteršilj,
- nariban sir.
Priprava:
- Krompir temeljito operemo, skrtačimo in prerežemo na polovico.
- Pekač namažemo z maščobo. Naložimo začinjen krompir, na vsako polovičko položimo še žlico nadeva iz koščkov paradižnika, sesekljanega česna, rožmarina in malo olja. Pečemo, da se zmehča in obarva. Tik pred koncem ga posujemo s sirom (če želimo, ga zapečemo).