Knjigi na pot

Vrtičkarica/vrtičkar je oseba, ki se ljubiteljsko ukvarja z gojenjem vrtnin in okrasnih rastlin. Za naju je to nekaj, kar počneva vsak dan – vrtičkava. Vrtnarjenje se sliši preveč resno in naporno, midve pa uživava pri svojem delu in to želiva prenesti tudi na gledalce najine oddaje Vrtičkanje in na bralce te knjige. Nasveti o vzgoji in pridelavi izvirajo iz najinih izkušnenj, prilagojeni so delu na najinem vrtu, ki se nahaja na severovzhodnem delu Slovenije.

Pri vrtnarjenju upoštevava nasvete naših babic, moderna spoznanja, nekatera biodinamična ter permakulturna načela, če je le mogoče, upoštevava tudi setveni koledar. Pravil ne upoštevava prav dosledno, ampak vrtnariva po občutku ter vedno opazujeva, kaj na najinem vrtu deluje in kaj ne. Pa naj gre za obdelovanje zemlje, čas sejanja, presajanja, za dobre in slabe sosede, za uporabo domačih zvarkov J … Vrtovi med seboj niso enaki in nekaj, kar deluje pri naju, pri vas morda ne bo, in seveda obratno. Zato opazujte svoje gredice in se ne bojte preizkušati, saj veste: vsak dan se naučimo kaj novega.

V tej knjigi sva opisali nekaj rastlin, o katerih je bilo največ zanimanja in vprašanj med gledalci oddaje Vrtičkanje in obiskovalci najinih delavnic (Delavnice zdravja), obenem so to rastline, ki so nama še posebej ljube in brez katerih na najinem vrtu ne gre. Ne moreva reči, da so to najine najljubše, saj je tu konkurenca huda in bi zelo težko izbrali zelenjadnico, ki nama ni všeč J. Nekatere so tradicionalne, npr. česen in fižol, druge bolj eksotične, npr. ingver in Inka kumara, tretje za naše vrtove zelo nenavadne (npr. kopriva, čemaž), a zaradi raznolike uporabe in vpliva na naše zdravje težko pogrešljive.

Ker gre vrtnarjenje z roko v roki s kuhanjem in hrambo pridelka, sva k vsakemu poglavju dodali nekaj zdravih kuharskih receptov oz. idej, kako rastline koristno uporabiti.

Prevzeto iz knjige Vrtičkanje z Metko in Tino