Junija in julija je vrt najbolj radodaren in ponuja pravo paleto različnih barv in okusov. Napasli si bomo oči, pobožali dušo in napolnili trebuščke. 🙂

Pridni vrtičkarji smo že pobrali solato, zgodnji krompir, redkvico, kolerabo, bob in grah, srebrnjak, česen, tudi prvi nizki fižol, … in gredice nikakor ne smejo ostati prazne.

Misliti moramo na zelenjavo, ki jo bomo pobirali jeseni in tisto, ki jo bomo zaščitili in nam bo ostala na razpolago tudi v zimskih dneh. Zato bo zdaj čas, da posejemo in posadimo radič, endivijo, belo in črno redkev, korenje in peteršilj, listni in brstični ohrovt, blitvo, por, pozno zelje, cvetačo,  … Posejemo ali posadimo lahko še nizek fižol, bučke in kumare, poletne solate, peso, blitvo, kolerabo, pa tudi čebulico za sproti.

V večje lonce vsako leto posadim gomolje kromprija. Tako poskrbim, da imamo čez celo jesen in vse do božiča mlad krompirček. V večji lonec posejem tudi peteršilj, ki je do jeseni ravno prav velik. Lonec imam čez zimo na balkonu, kjer ga nekoliko zaščitim in tako so mladi listki peteršilja vedno pri roki. V loncih na balkonu imam pozimi tudi drobnjak, listni česen in rožmarin, pa kakšno meto in meliso. Če se vam izprazni kak lonec, kar posadite, da se bo do pozne jeseni lepo ukoreninilo.

Dragi vrtičkarji uživajte v sadovih vašega dela in ne pozabite si pripraviti shrankov, ki bodo še kako prav prišli v hladnih zimskih dnevih.