Če imamo doma vrt ali balkon, je del prostora prav gotovo namenjen zeliščem, ker uživamo v prijetnem vonju in čudovitem pogledu, ker nas sprošča in pomirja. Eterična olja nas razvajajo, predvsem dopoldan, ko se rosa posuši, ko je njihova aroma najmočnejša. Takrat je tudi primerni čas, da jih naberemo za hladnejše dni.

Nabrana zelišča lahko posušimo, zamrznemo, vložimo v kis, sol, olje, sladkor, alkohol, lahko pripravimo pesto ali zeliščno maslo.

Ko zeli nabiramo, pazimo, da rastlin ne poškodujemo. Najpogosteje režemo rastline preden zacvetijo. Če jih sušimo, uporabimo zračen, topel prostor zaščiten pred svetlobo.  Temperatura naj ne presega 45 °C.

Iz domačih posušenih rastlinic pa si lahko pripravimo po starem izročilu čaj, ko smo utrujeni, brez volje in energije, ko smo v stresu.

Potrebujemo enake količine kamilice, sivke, majarona, bazilike in melise. Zelišča premešamo in dve majhni žlički mešanice prelijemo 5 dl vrele vode. Precedimo in popijemo iz lepe skodelice in nam najljubšega naslonjača.

Če nimamo vseh teh zelišč si pripravimo čaj iz sveže ali posušene melise. V ljudski medicini že od nekdaj velja za odlično poživljajočo zelišče.