Bazilika je eno izmed bolj priljubljenih zelišč in nekaj posebnega. Imenujejo jo kraljevo zelišče in jo najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu, v lončku na okenski polici v kuhinji ali na balkonu ali na vrtu. Že, ko se je nežno dotaknemo, zaznamo  čudovito aromo, ki nas še dolgo spremlja in nas vabi, da jo uporabimo. Pa naj bo klasična italijanska, solatna, limonina, cimetova, tajska, drobnolistna grška bazilika, janežova, limonina, tulsi bazilika ali pa vijolična, rdeča, … . Vsak lahko najde arome po svojem okusu.

V zgodnje poletnem času je bazilika že prav lep grmiček in z rednim trganjem celih vršičkov (ne le listov) bo rastlina velik grmiček in nam ne bo ušla v cvet. Če imamo vršičkov več, kot jih lahko sproti uporabimo, vam svetujem, da si pripravite odličen pesto. Uporabite ga lahko kot namaz, kot pomako, prilogo, dodatek juhi ali testeninam, cmokom, …

Potrebujemo:

  • približno 200 g listkov,
  • približno 50 g praženih in nato mletih oreščkov,
  • približno 1,5 dl kakovostnega olja ( oljčno, orehovo, konopljin, sončnično, … ),
  • 2-3 stroke olupljenega česna in žličko morske soli.

Vse sestavine damo v »multipraktik« in sesekljamo v gladko, kremasto zmes, s katero napolnimo manjše, sterilne kozarčke. Na vrh pesta dodamo še žlico olja in dobro zapremo. Shranimo v hladilniku, kjer se obdrži celo do naslednje sezone.