Ali ste že slišali za to zanimivo rastlino? Jo morda imate, pa ne vesta kako bi jo uporabili? Ali pa želite na vrtu/loncu vsako leto poleg tradicionalnih rastlin posaditi še kaj nenavadnega? Imam idejo za prihodnjo sezono. Tukaj je nekaj mojih izkušenj.

Jobove solze (znanstveno ime: Coix lacryma-jobi) je simpatična in uporabna žitarica nekoliko podobna ješprenju. V tradicionalni kitajski medicini se uporablja že stoletja za krepitev imunskega sistema, za čiščenje, kot diuretik, pri opeklinah, za zniževanje temperature, zmanjševanju zasluzenosti, kot pomoč pri prebavnih procesih,revmi, …  Izvleček je poznan v kozmetiki za lepo kožo, lase in nohte.

Semena uporabljamo za čaje, juhe, prikuhe, za enolončnice poleg stročnic ali drugih žit ter zelenjave.

Zelo poznana je juha, ki krepi vranico in ledvice. Zanjo potrebujemo fižol in jobove solze, ki ju preko noči namočimo v vodi. Naslednji dan damo v lonec namočene stročnice in jobove solze, dodamo narezan korenček in kuhamo 15 minut. Dodamo še narezane oranžne bučke, koščke čebule, česna, če želimo koščke piščanca, začinimo z zeliščno soljo, dodamo sesekljan čili in kuhamo do mehkega. Postrežemo z dodanimi svežimi zelišči in sončničnimi semeni.