Na željo bralke Melite in Ane tokrat objavljam recept sirove pite, s katero smo se razvajali na delavnici, ko smo se učili izdelovati gin.

Babica je sama izdelovala skuto, smetano, mehki sir in zato je bila sirova pita velikokrat na jedilniku, in sicer kot prigrizek, večerja, pa tudi za kosilo. Pred leti sem ugotovila, da je babičin recept za sirovo pito pravzaprav zelo podoben tistim iz Gruzije. Hačapuri je gruzinska narodna jed, ki se razlikuje od pokrajine do pokrajine, vendar so osnovne sestavine podobne. Vedno se pripravi z veliko sira.

Pripravila sem dva recepta.

Dvojna sirova pita prvič 🙂

Sestavine:

  • 25 dag polnozrnate moke,
  • 75 dag skute,
  • 2 jajci,
  • pol kocke kvasa,
  • žlička soli in sladkorja (medu),
  • 1,5–2 dl kisle smetane ali kefirja,
  • 10–15 dag grobo naribanega sira (jaz sem uporabila trdi slani ovčji sir in mehki kozji sir),
  • olje za pekač,
  • sončnična ali bučna semena (če želimo),
  • žlica svežih zelišč z vrta po izbiri.

Priprava:

  1. Kvas zmešamo z malo sladkorja, mlačne vode in žličko moke ter pustimo vzhajati.
  2. Moki dodamo skuto, jajca, smetano ali kefir (lahko tudi mešanico) in vzhajani kvas.
  3. Zmešamo in zgnetemo v testo, ki mora biti rahlo. Po potrebi dodamo moko, če je testo premehko, ali kefir, če je pretrdo. Na koncu vgnetemo nariban sir in, če želimo, sončnična ali bučna semena.
  4. Položimo v namaščen pekač – zadostuje za dva okrogla pekača premera 25–30 cm in za 4 do 6 oseb.
  5. Damo v hladno pečico in jo vklopimo na 170 °C. Pečemo približno 30 minut, da skorjica postane zlato rumena.
  6. Spečeno pito posujemo z zelišči in pustimo počivat i 5–10 minut, nato jo razrežemo in ponudimo.
  7. Nekaterim je všeč z gostim kefirjem, drugim z zelenjavo ali solato. Lahko jo postrežemo k zrezkom v omaki ali pa z olivami in grozdjem ter tako razveselimo obisk.
  8. Tekne topla ali hladna. Lahko jo spečemo tudi v modelčkih za mafine.
  9. Pita je več kot odlična 🙂 tudi z drožmi.

Dvojna sirova pita drugič 🙂 

Sestavine:

  • 7 dl polnozrnate moke,
  • 0,5 l kefirja (jogurta),
  • 1 jajce,
  • žlička sode bikarbone ali vinskega kamna (pecilni prašek),
  • mala žlička sladkorja (medu) in soli,
  • 2 žlički olivnega olja,
  • žlica sesekljanega listnega česna ali drugih zelišč po izbiri.

Za nadev:

  • 300 g kajmaka in 300 g dobro odcejene skute (ali 300 g naribanega sira in 300 g skute).

Priprava:

  1. V moko naredimo jamico in vanjo damo najprej suhe, nato pa še mokre sestavine. Dobro premešamo in pregnetemo ter pustimo, da testo eno uro počiva v hladnem prostoru.
  2. Testo razdelimo na 4 ali 8 delov, odvisno kako velike pite želimo.
  3. Delovno površino dobro pomokamo in del testa razvaljamo na približno pol centimetra.
  4. Na polovico razvaljanega testa dodamo dobro premešan sirov nadev in posujemo z zelišči. Nato ga prekrijemo z drugim delom testa in dobro stisnemo robove, da nadev ne uhaja ven.
  5. Te pite pečemo kar v ponvi za palačinke. Ponev namastimo, vzamemo hačapuri in ga previdno položimo vanjo. Ko je lepo zapečen, ga obrnemo in zapečemo še drugo stran, podobno kot palačinke.
  6. Pito lahko postrežemo na več načinov, tako kot je opisano v prvem receptu.
  7. Nekateri pečejo te pite tudi v pečici, vendar pri tem testa ne prekrijejo popolnoma, ampak pustijo malo nadeva zunaj ter v to »vdolbinico« naložijo zelenjavo ali posušen paradižnik v olju, pasto iz oliv, … ali proti koncu pečenja ubijejo jajce in pustijo, da se speče kot na oko.

 Zakaj dvojna sirova pita? Ker sta v njej vsaj dve vrsti sira. Izberite sire, ki so vam všeč. Če se odločite za slani sir, pazite, da ne boste dodatno solili testa.

Variant je tudi pri teh receptih zelo veliko, vi pa izberite svojo najljubšo. Dober tek vam želim.