NASVETI ZA VRTIČKANJE:


S tedenskimi nasveti vam pomagata znani vrtičkarici, voditeljic, hči in mama – Tina in Metka. Tokrat sta spregovorili o presajanju plodovk na prosto. Sedaj je namreč aktualni čas razlagata. Več v spodnjih nasvetih.

Ledeni možje so mimo in v drugi polovici maja je odličen čas za presajanje toplotno občutljivih rastlin na prosto. Med njih sodijo paradižnik, paprika, čili, feferoni, bučke, kumare, melone, lubenice in nekatere eksotične rastline.

Tina Ternjak: »Če sami vzgojimo sadike jih pred presajanjem na prosto utrdimo, oziroma pripravimo na zunanje temperature. Mlade in nežne rastlinice gojene v zavarovanih prostorih so občutljive za manj ugodne rastne razmere po sajenju na prosto . Lahko pride so fizioloških poškodb, motenj pri nadaljnjem razvoju ali sadike celo propadejo. Da se izognemo tem težavam sadike postopno, nekaj dni pred presajanjem privajamo na zunanje temperature. Če imamo rastline v rastlinjaku ob lepem vremenu nujno zračimo. Če gojimo sadike na okenski polici na naj bo preko dneva vsaj na pol odprto. Če imamo samo nekaj pladnjev s sadikami jih lahko ob lepem, toplejšem vremenu prenesemo na prosto, na teraso ali balkon. Vsaj nekaj dni pred presajanjem na grede pa jih pustimo zunaj tudi preko noči.«

Utrjene sadike so tako čvrste, zdrave, z dobro razvitimi listi, močnimi stebli, temnozelene barve, z dobro razvitim koreninskim sistemom in z kompaktno koreninsko grudo. Da se na koreninah zadrži čim več zemlje, jih pred presajanjem dobro zalijemo še dodaja Tina.

Metka Ternjak Gomboc: »Tisti, ki kupujete sadike pazite na izvor sadik, če je le možno kupite ekološko pridelane sadike. Tako boste vedeli, da vaše sadike niso bile škropljene in gnojene z umetnimi pripravki. Sadike kupite le pri preverjenih proizvajalcih in na embalaži poiščite certifikat in logotip. Če pa ne želite kupiti ekoloških sadik vsaj poiščite bližnje kmete in vrtnarije in izberite lokalno pridelane sadike.«

Tina in Metka svetujeta:

– Izogibajte se kupovanju in presajajo sadik, ki imajo cvetne nastavke ali celo že plodove. Pri takšnih rastlinah pri presajanju pride do prevelikega šoka in potem cvetovi in plodovi navadno kar odpadejo in ljudje so razočarani ko jih rastline ne uspejo. Mlajše rastline bodo bolje prenesle presajanje, se lažje prijele in boljše uspevala.

– Pri presajanju »požrešnih« rastlin kot so npr. bučke, kumare, paprika in paradižnik dodajte v sadilno jamico še pest komposta ali drugega primernega organskega gnojila.

– Na novo posajene rastline dobro zalijte in obdajte z zastirko. Sploh v vročem vremenu raje presajajte proti večeru, saj se tla čez noč ohladijo in tako se mlade rastlinice lažje privadijo na nove razmere.

– Prvi teden na novo presajene rastline malo bolj razvajajte in jih redno zalivajte, da se lažje privadijo na nov dom. Po tem času pa so korenine rastlin že dovolj močne, da lahko črpajo vodo tudi iz globljih plasti zemlje, zato nevarnosti izsušitve ni več.