Stevija, sladka ali medena zel, sladki list ali paragvajski med – vse to so imena za rastlino, ki se že stoletja uporablja kot sladilo in v zdravilne namene.

Dolgo časa je veljalo, da ni varna za uporabo, in je bila marsikje celo prepovedana. Danes je veliko študij, ki dokazujejo njene izjemne lastnosti. In še dobra novica: odlično se obnese tudi v naši klimi – na gredicah ali v loncih.

Stevija je grmiček, do okoli pol metra širok in visok in kar je pomembno – brez bolezni in škodljivcev. Gojenje je nezahtevno in primerno tudi za začetnike.

V vsaki bolje založeni vrtnariji dobite sadike stevije. Ko jo enkrat imate, si jo zlahka razmnožujete sami s potaknjenci.

Glavni listni pridelek dobimo tik pred cvetenjem zgodaj jeseni. Takrat so listki zaradi že nižjih temperatur najslajši in to je čas za našo »žetev«. Listke posušimo v toplem, zračnem in temnem prostoru, shranimo jih v steklenih kozarcih in zmeljemo tik pred uporabo.

Že od nekdaj velja, da stevija krepi imunski sistem, ima protibakterijsko in protiglivično delovanje, pomaga pri težavah s kandido, ker ne vsebuje kalorij, je v pomoč  pri hujšanju.

Uporabnost je raznolika: sveži listki za napitke, dodajamo jo k zelenjavnim in  mesnim jedem, solatam, kašam, … Suhe listke največkrat uporabljamo za napitke in sladice ter pri negi zob.

Za poletni čas si lahko pripravimo odlične napitke. V večji kozarec za vlaganje damo vejice melise (ali mete) in stevije, prelijemo z vodo in pustimo čez noč. Če želimo, lahko dodamo tudi narezano sadje, na primer jagode, ananas, maline, … Pred uporabo dodamo po želji še led in že imamo odlično osvežilno pijačo. Za odrasle lahko vodo (ali del vode) nadomestimo z vinom. Pa na zdravje 🙂