Ledeni možje z  Zofko so se poslovili in vedno več bo toplih, sončnih dni. Sonce odlično vpliva na naše zdravje, seveda, če se mu izpostavljamo po pameti 🙂  in se zaščitimo na zdravi način. Prekomerno sončenje povzroča opekline, kar je močna poškodba kože, če se ob tem še neprimerno hranimo (spomnimo se, da vedno kožo hranimo tudi navzven) in obremenjujemo kožo s sredstvi  za sončenje z veliko kemije, smo na dobri poti do velikih zdravstvenih nevšečnosti.

Kako lahko povečamo zdravilne lastnosti sončenja oziroma, če želimo biti brez skrbi pred škodljivim vplivom sončnih žarkov, upoštevajmo sledeče:

  • Počasno, postopno se izpostavljajmo sončnim žarkom že od pomadi – koža se mora privaditi in postopoma se mora povečati količina kožnega barvila (melanina).
  • Če je le mogoče se v  času od 11. – 16. ure ne izpostavljajmo soncu, ampak se umaknimo v zaprte prostore.
  • Na soncu se zaščitimo s pokrivalom in  z ohlapnimi oblačili iz naravnih materialov. V vročih dneh upoštevajmo zaščito tudi v oblačnih dnevih.
  • Ko smo na soncu ne uporabljajmo kolonjske vode, parfumov, odišavljenih osvežilnih robčkov, uporaba ličil naj bo minimalna. Več nege pa posvečajmo koži po sončenju.
  • Za zaščito uporabljajmo mineralno zaščito in naravno sončno kozmetiko. Stara mazila in kreme izgubljajo zaščitni faktor, zato jih zavrzimo.
  • Kožo večkrat splahnimo z vodo, popršimo s hidrolati sivke, smilja, …  in zaužijmo dovolj tekočine.
  • Poskrbimo za lahko prebavljivo hrano, redno odvajanje in za kvaliteten nočni počitek, da se ustvari hormon melatonin, ki je regenerator in močan antioksidant.
  • Ko greste na dopust in menjate okolje, dajte telesu čas za regeneracijo, naj ne bo v stresu zaradi sprememb (temperatura zraka, vlaga, zračni tokovi, naelektrenost ozračja).  Počivajte, sprehajajte se, uživajte – dopust naj ne bo čas, ko bi radi nadoknadili čas za čez letom pozabljeno rekreacijo, …
  • Zgledujte se po domačinih in njihovemu ritmu, običajno vedo, zakaj je opoldan čas za počitek.

Kozmetična industrija tudi v sončnih kolekcijah uporablja različne kemikalije, ki niso prijazne do našega zdravja, saj se skozi kožo absorbirajo v naše notranje organe. Zato je dobrodošlo znanje, da si znamo sami izdelati kreme, mazila za in po sončenju iz kvalitetnih, naravnih sestavin s čudovitimi lastnostmi, ki bodo kožo zaščitila in še negovala.