Našemu obrazu privoščimo kar nekaj nege, vedno več tudi tiste »brez kemije«, a na lase velikokrat pozabljamo. Samo po sebi umevno nam je, da je umivanje, pa še morda barvanje dovolj. Če nismo zadovoljni z našim naglavnim okrasjem, pa dodamo regenerator, gel ali lak. Kaj izdelki vsebujejo, nas ne zanima preveč, saj menimo, da se vse  prej ali slej izpere. Pa je res tako?

V konvencionalni lasni kozmetiki je ogromno škodljivih sestavin, ki poškodujejo naše lase, preko nanašanja na lasišče pa prodirajo tudi v naš krvni obtok in na ta način škodijo našemu zdravju.  Veliko je sestavin, ki dokazano dražijo kožo in oči, motijo koncentracijo, slabo vplivajo na imunski sistem in še kaj. Vedno več je  neodvisnih študij, ki govorijo o povezavi  barv za lase in težavah z ščitnico, mehurjem, … Znano je, da snovi, ki jih nanesemo na lasišče potrebujejo manj kot pol minute da preidejo direktno v kri. Torej le poglejte drobni tisk – kakšne sestavine so v vaših izdelkih. Si res v tem času vse izperete iz las? Si res želite nakopati nepotrebne težave čez nekaj let, desetletij?

Še vedno nasedamo reklamam, ki pripovedujejo pravljico: dolgi, čudoviti, svileni lasje vsaj do sredine hrbta, nenaravno velik volumen, visok sijaj, lesketajoče barve, brez prhljaja, zdravi lasje čisto do konic, …

Zakaj ne uporabljate  naravnih šamponov ali preprostih sestavin za pranje las?

Naravni šamponi so drugačni. Ko jih uporabljamo, se malo ali nič  ne penijo in nam dajejo že s tem občutek, da bodo lasje ostali umazani. A to je zelo daleč od resnice. Ste kdaj uporabili za pranje samo kakšno rastlino – na primer shikakai ali pa celo sodo bikarbono? Kako preprosto je kar iz domače shrambe pripraviti suhi šampon in ga uporabljati, ko se vam mudi ali pa ste na poti?

Včasih ob prehodu na naravno kozmetiko naš organizem potrebuje nekaj časa, da se navadi, a številni uporabniki in udeleženci najinih delavnic potrujejo, da tudi naravna kozmetika še kako deluje, neguje in celo odpravlja številne težave. Če imamo pravi šampon in si znamo na pravi način lase oprati in jim občasno privoščimo še nego, ne potrebujemo nobenih drugih izdelkov.

Še vedno vztrajate pri konvencionalnih barvah, čeprav veste, da škodujejo vašemu zdravju?

 Če smo realni (in slepo ne zaupamo reklamam), si lase lahko pobarvamo  zgolj na dva načina. Da las odpremo, njegov pigment izperemo, nato pa tak las prepariramo z izbrano barvo. Ker so takšni lasje brez življenja, bo njihov zunanji videz odvisen od dodatnih kemikalij, ki jim dajo videz živosti (torej potrebujemo še izdelke, ki bodo lase  lakirale, lepile  in plastificirale, da bomo imeli željeno frizuro).

Drugi, naravni način je ta, da živi, nepoškodovani las zgolj obložimo z naravnimi pigmenti (fino mletimi rastlinami). V tem primeru temnolaske, na žalost, ne morejo postati blondinke. A lahko imamo lase črne, kavno rjave, rjave, lešnikove, rdeče, kostanjeve, orehove, medene ali pšenične barve. Pa še kakšen odtenek vmes. Kana, indigo, sena, amla, hibiskus, … delajo čudeže. 🙂

Rastlinski pigmenti (na primer : 100% naravne barve  oziroma rastlinski pigmenti Etnobotanika) delujejo negovalno, krepijo, pobarvajo in odlično prikrijejo sive lase. In kar je najpomembnejše, to je »rastlinski prah« brez nepotrebnih dodatkov in ne škoduje našemu zdravju.

Zato za nego uporabljajte naravna rastlinska olja, pigmente, glino in eterična olja, številne rastline, jabolčni kis, limonin sok, naravna mila, … pa bodo vaši lasje zdravi in lepi, vi pa sigurni, da ste naredili vse za svoje zdravje v tej smeri.

Pa še nekaj receptov, če želimo niansirati lase – kar iz domače shrambe in lekarne:

Za temni sijaj:

V 1,5 dl vode dodamo 1 žlico lupin oreha, žličko mletih klinčkov, 1 žličko mlete kave, žličko črnega čaja. Vse zavremo, ohladimo do mlačnega, precedimo, razpršimo, vmasiramo, pustimo 5-10 minut in speremo.

Za svetli sijaj:

V 1,5 dl vode dodamo  po 1 žlico kamilic, ognjiča in žlička naribane limonine lupinice. Enak postopek priprave kot za temne lase, razpršimo, vmasiramo, pustimo delovati 10 minut, po želji izperemo.

Za rdečkast sijaj:

V 1,5 dl vode dodamo  po 1 žlico ognjiča, mletega šipka in žličko kurkume ter cimeta. Enak postopek priprave kot za temne lase, razpršimo, vmasiramo, pustimo delovati 10 minut, po želji izperemo.