NASVETI ZA PREHRANO:
Tokrat ideja za jesensko/zimsko jed, za katero ne potrebujemo veliko sestavin, in je hitro pripravljena. Z vrta prinesemo nekaj pora, odrežemo še glavo radiča za solato in osmukamo nekaj peteršiljevih in žajbljevih vejic.
VODNI ŽLIČNIKI
Sestavine:
– skodelica polnozrnate moke
– 2 jajci
– ščep soli in vinskega kamna (pecilni prašek)
Priprava:
1. Na štedilnik pristavimo lonec z rahlo osoljeno vodo.
2. V posodico vsipamo moko, dodamo jajci, sol in pecilni prašek.
3. Z žlico vse skupaj temeljito zmešamo v zelo gosto testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke.
4. Z žličko oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v vrelo vodo. Znižamo temperaturo in kuhamo okrog 10 minut, odvisno od velikosti žličnikov. Žličniki naj bodo na sredi še malo »al dente«.
5. S penovko jih poberemo iz vode in zložimo na krožnik. »Otočki« so gotovi. Če želimo, jih lahko tudi popečemo na vroči maščobi z lističi žajblja.
POROVA OMAKA
Sestavine:
– 2 pora
– žlica olivnega olja (olje oljne ogrščice, kokosova maščoba)
– sol, poper, peteršilj (lahko tudi čili)
– kisla smetana
Priprava:
1. Por narežemo in ga na hitro popečemo na segreti maščobi.
2. Solimo in popopramo ter prilijemo malo vode (če želimo, lahko tudi žlico ali dve vina). Počasi dušimo 5 minut, da pol tekočine povre. Dodamo kislo smetano in sesekljan peteršilj ter premešamo.
3. Porovo omako prelijemo čez »otočke«. Če želimo, lahko jed potresemo še z naribanim sirom.
ŠE NEKAJ ZA POVRH: |
– Porovo omako lahko ponudimo tudi s testeninami ali polento.
– Vodne žličnike lahko prav tako postrežemo kot glavno jed (sladko ali slano) ali jih zakuhamo v obaro. |