Maline v letošnjem letu obilno rodijo, zato si lahko pogosto privoščimo presne, pripravimo marmelade, sokove, jih zamrznemo ali se razvajamo s sladicami.
Najbolje je, da maline obiramo v jutranjih urah, ko je še hladneje. Če jih takoj ne porabite, jih pospravite v hladilnik, saj so nežni in sočni plodovi zelo občutljivi in se hitro pokvarijo ali splesnijo. Nabiramo vedno zrele plodove, ki so nekoliko mehki in nam kar ostanejo v roki – ko jih nabiramo se plod loči od cvetišča, ki ostane na vejici.
Za poleten večer, pripravimo bogato in slastno sladico – za družinske člane, prijatelje ali zase – za nepozaben večer.
Potrebujete:
- 3 jajca,
- 3 zrele spirirane banane,
- 30 g staljenega masla (kosovo, kakavovo ali običajno),
- 1 lonček fino mletih oreškov,
- žlico stevije ali 3 žlice kokosovega sladkorja,
- 3 žlice kakava,
- 20 g chia semen, ki jih prej namočimo,
- lonček malin,
- 1 temno čokolado narezano na koščke,
- pol žličke sode in pol žličke vinskega kamna.
Iz navedenih sestavin zmešamo testo in ga pečemo s peki papirjem obloženem pekaču okoli 60 minut. Če želimo lahko testo spečemo tudi v modelčkih za mafine.
Pečeno testo namažemo z nadevom, ki ga pripravimo iz:
- lončka malin,
- čokoladnimi koščki in staljenim maslom (kokosovo, kakavovo ali običajno),
- sladilom po potrebi.