Paradižniki, paprike, bučke, … in ostale toploljubne rastline bodo počasi posajene.  Vrt se polni. Morda vam je ostal še kakšen prostor na gredici ali kakšen velik lonec, pa bi radi poskusili posaditi kaj novega, bolj eksotičnega? Hkrati nekaj lepega na pogled in okusnega.

Če še niste, vam predlagam, da posadite fizalis, to je že kar udomačeno ime za  Physalis, imenovano tudi volčje jabolko, perujsko jabolko oziroma andska jagoda.

To je tropska trajnica, a jo pri nas gojimo kot enoletnico. Zahteve in skrb zanjo je podobna kot pri paradižniku, potrebuje le nekoliko več vode – zato se odlično obnese zastirka. Zadovoljna pa je tudi z manj bogato prstjo kot paradižnik (preveč bogata prst povzroči bujno rast, a manj plodov).

Ima bujno, razvejano rast (zalistnikov ne odstranjujemo), zato bomo potrebovali kakšen količek več kot pri paradižniku, če nam bo nagajal veter. Bolezni in škodljivcev do sedaj še  nisem opazila.

Za setev smo že prepozni za to sezono (pravi čas je marec), a sadike bomo našli v bolje založenih vrtnarijah.

Rastline zrastejo okoli 1 m visoko. Physalis peruviana zraste višje in naredi bolj košat grm, medtem ko je Physalis pruinosa nižji in potrebuje malo manj prostora.  Fizalis lahko posadimo tudi v večje lonce, le da po navadi v posodah zrastejo nekoliko manjše rastline.

Dobri sosedi so solata, špinača, česen, čebula, meta, bazilika, ognjič, slaba družba pa krompir, jajčevci in paradižniki (razhudniki, s katerimi je v sorodu).

Cvetove bom lahko občudovali od konca junija dalje. V lepih lampijončkih (ovojnica je tanka kot bi bila iz pergamenta) se skrivajo plodovi, ki so sprva zelene barve. Ko so kot češnja veliki plodovi zreli, se spremenijo v zlato rumeno do oranžno barvo, lampijončki pa se popolnoma posušijo in postanejo prosojni. Takrat so primerni za obiranje. V njih bomo uživali vse do zmrzali. Če jih bomo plodove pustili v »oblekci«, nasutih v tanki plasti na hladnem mestu si jih bomo  privoščili  še v decembru.

 Okus je osvežilen, spominja na mešanico med sladkim paradižnikom, mangom in ananasom. Večini je okus zelo všeč, za nekatere pa preveč eksotičen. Meni so odlični kot prigrizek, dodatek k sadnim solatam, jogurtu,  kosmičem, kašam, iz plodov lahko pripravite sokove, marmelade, kompote ali pa jih posušite v »rozine«.

Fizalis je zanimiva rastlina, ki popestri vrt. Ima  pa tudi veliko vitamina C, A, B,  fosforja, železa, … malo kalorij in je zelo koristna za naše zdravje. Torej zadnji čas, da najde mesto pri vas doma. 🙂