Metka in Tina

Sva Metka Ternjak Gomboc in Tina Ternjak. Mati in hči. Obe zagovornici zdravega, aktivnega, naravi prijaznega življenja in voditeljici oddaje Vrtičkanje na POP TV. Že leta organizirava delavnice za otroke in odrasle. Na delavnicah želiva spodbuditi ljudi, da naredijo nekaj za svoje zdravje, da so bolj pozitivni in spoštljivi do vsega kar nas obdaja.

Zadnja leta nas v trgovine vabijo  polne police raznovrstnih izdelkov. Navdušeni smo nad lepo zapakiranimi, razkošnimi škatlicami, lončki, zavojčki in stekleničkami. A ta lesk vedno bolj bledi in že iščemo recepte naših babic, ki so vedele, da ima narava vedno prav. Delavnice zdravja – Naredi sam so namenjene vsem, ki želite narediti nekaj več za svoje zdravje, za okolje in za bolj polno denarnico.

Metka Ternjak Gomboc

Že skoraj štiri desetletja sem strastna vrtnarka. Po poklicu sem kemik, številne izkušnje pa sem nabirala skozi delavnice, izobraževanja ter na svoji poslovni poti. Samooskrba, lokalna in sezonska hrana, stare sorte, kvalitetno ekološko sadje in zelenjava so drobni koraki k zdravi prehrani. Vse to je velik korak k zdravju, ki je meni ena največjih vrednot in privilegijev. Odlično je imeti vrtiček, vrt ali celo njivo, marsikaj pa zraste tudi v lončkih in koritih na okenski polici ali balkonu. S kakšno radostjo opazuješ vse te rastlinice, ki zrastejo v čudovite sestavine za obroke in domače kozmetične izdelke.

Zato ne čakajte na slabo počutje. Poskrbite zase, čimveč časa preživite v naravi in z njo, pokušajte njene darove in nasmeh se kar sam prikrade na obraz.

Tina Ternjak

Sem univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva. Veliko sem se izobraževala v tujini in preživela precej časa na ekoloških kmetijah v okviru mednarodnih izmenjav. Praktična usposabljanja na področju ekološke pridelave, kompostiranja, semenarjenja, eksotičnih zelenjadnic in molekularne genetike so mi prinesla zanimive izkušnje in znanja. Moja vrednota je živeti v sozvočju z naravo, pridelovati rastline naravi prijazno in iz njih pripraviti hrano, ki je zdrava in okusna. Takšna hrana ne siromaši našega telesa in nam da energijo, da se spopademo z vsemi izzivi, ki nam jih prinese življenje.

Vrtnarska prepričanja

Vsi, ki ste že kadarkoli poskusili svežo zelenjavo ali sadje iz domačega vrta veste, da je neverjetnega okusa v primerjavi s kupljenim. In še posebej tisti, ki radi dobro kuhate, veste, da za okusen obrok potrebujemo kvalitetne in sveže sestavine. Vedno boste vedeli kaj imate na krožniku.

Za vse tiste, ki vam je mar za naravo in okolje v katerem živijo, zelenjava ne bo preživela ure in dneve na tovornjakih ali ladjah ter prepotovala pol sveta, ampak jo boste samo odrezali ali izkopali in že bo na vašem krožniku.

Ali ste vedeli, da obstaja vijolično korenje, bele kumarice, ali temni grah? Če sami vzgajate zelenjavo, boste dostopali do neverjetnih barv in različnih okusov, ki nikoli niso na voljo na trgovskih policah.

Kozmetična prepričanja

Zadnja leta so nas zvabile police v trgovinah, drogerijah. Navdušeni smo bili nad lepo zapakiranimi, razkošnimi in lesketajočimi škatlicami, lončki in stekleničkami. A ta lesk vedno bolj bledi in že iščemo recepte naših babic, ki so vedele, da ima narava vedno prav. Narava zaenkrat še potrpežljivo čaka, da se vrnemo tja, kamor sodimo. Ponuja nam skorajda vse kar potrebujemo- poleg tega, da nas hrani, ponuja še čarobne sestavine za nego telesa.

Res je enostavno kupiti kozmetične izdelke zaradi obilice ponudbe in ugodnih cen, a kakšen je vpliv na naše zdravje in tudi okolje?

Iz dneva v dan imamo na razpolago več negovalnih izdelkov, a hkrati tudi vedno več zdravstvenih težav. Zato je čudovito, če lahko sam narediš izdelke in jih prilagodiš svojim potrebam in okusu, ko točno veš kaj vsebuje in kako je narejeno. To je neverjetno zadovoljstvo, da smo ustvarjalni, kreativni, to je sprostitev, darilo nam in hkrati tudi čudovita pozornost za najljubše ljudi okoli nas.

Na najinih delavnicah  z izdelki, ki jih naredimo  poskrbimo za zdravje, za bolj čisto okolje in bolj polno denarnico. Preprosto, uporabno, delujoče in dišeče.