Paradižnik kar vidno raste, pojavljajo se cvetovi in že tudi nakazujejo majhni plodovi. Vsak dan je videti kaj novega.

Vsak teden na paradižnikovih gredicah poskrbim za dve opravili: vezanje in odstranjevanje zalistnikov.

  • Vezanje je nujno potrebno, da sadik ne polomi veter in da kasneje ne klonejo pod težo plodov. Za vezanje lahko uporabimo žičke, ki so ovite v plastiko ali papir, lahko je to rafija, različne vrvice, … Jaz najraje uporabljam trakove, ki jih narežem iz starih krp ali majic. Vežem v obliki osmice nežno, da ne poškodujem stebla. Pomembno je, da ne zategujem preveč, da bo steblo imelo dovolj prostora za nemoteno rast. Privezujem na vsakih 20 do 30 cm višine, odvisno tudi od posajenih sort.
  • Med vrtnarji so mnenja o trganju zalistnikov različna. Eni menijo, da ostanejo rastline, ki jim zalistnike pustimo bolj zdrave, ker »rane«, ki nastanejo, ko odstranimo poganjek, privabljajo bolezni. Drugi prisegajo na trganje, saj je tako rast nadzorovana, manj je listne mase in večja zračnost, kar pomeni manj bolezni.

Na našem vrtu rastejo različne sorte paradižnika. Grmičastim paradižnikom ne trgam zalistnikov (ali odstranim le tu in tam kakšnega, če je rast zelo bujna), saj se po navadi rast vsakega poganka zaključi s cvetnim nastavkom. Ostalim redno odstranjujem mlade poganjke (največ do 5 cm), v suhem, sončnem vremenu. Odstranjujem tudi poganjke, ki poženejo čisto spodaj.

 Vseh teh potrganih poganjkov ne zavržem, ampak potrosim pod sadike kapusnic, saj z vonjem odganjajo kapusovega belina, vonj pa tudi bolhačem ni všeč.