Jagod poznamo več kot 10000 različnih sort – že ta podatek pove, kako jih obožujemo. Tudi, če imamo še tako mali vrt, se najde prostor za nekaj sadik jagod ali pa na balkonu med rožicami za kakšno korito z njimi. 🙂

Poznamo jagode, ki rodijo čez celo leto ali so enkrat rodne, so zgodnje ali pozne,  po barvi cvetov so lahko bele, roza ali rdeče, so take, ki imajo rdeče ali bele plodove,  razlikujejo pa se tudi po okusu, velikosti in obliki plodov.

Rade imajo sončno mesto, tla bogata s humosom in veliko vlage v času, ko obiramo plodove. Odlično se razumejo s česnom – no samo pri zasaditvi. 🙂 Sicer pa sta najbolj priljubljena kombinacija na krožniku – jagode in  čokolada.

Doma vzgojene so prav gotovo najboljše. Če jih kupujete, preverite kaj kupujete, saj spadajo med sadje, ki je najbolj obremenjeno s »kemijo«. In ker so jagode zakladnica koristnih snovi za zdravje, je prav, da si privoščimo najboljše.

Želela bi z vami deliti recept, ki vas bo popeljal v jagodna nebesa. 🙂

Presne jagodne kroglice s presenečenjem na sredini

Sestavine:

  • pol skodelice paste iz suhega sadja: slive, datlji, marelice, fige, … ,
  • 3 skodelice mešanih mletih oreščkov: mandlji, orehi, lešniki, … ,
  • 2 veliki žlici kokosove ali kakavove maščobe,
  • 1 skodelica drobno narezanih jagod,
  • skodelica manjših jagod,
  • 2 žlici zdrobljenih kakavovih zrn ali drobnih koščkov temne čokolade,
  • mlete oreščke (kokosova moka, kakav) za povaljat kroglice.

Priprava:

Pasto iz suhega sadja, mlete oreščke in maščobe dobro premešamo in nežno vmešamo jagode in kakavova zrna. Vzamemo za žlico mase, jo sploščimo in na sredino položimo jagodo. Izoblikujemo kroglico in jo povaljamo v mletih oreščkih. Ponavljamo, da porabimo vso maso. Ponudimo hladne.

Oblikovane kroglice lahko tudi ohladimo in jih potem oblijemo s čokolado.

Uživajte v slastnih jagodah na takšen ali drugačen način, zdaj jih je v izobilju. In morda še najdete v kakšni vrtnariji lepo sadiko, ki vas bo razveseljevala čez celo poletje.

Če poiščete prostor  na travi, pod drevesom, na balkonu, … , zaprete oči in poslušate glasbo, ki jo ustvarjajo ptički, čebelice, čmrlji in se posladkate z narejenimi kroglicami, boste  zares v jagodnih nebesih. 🙂