Kdaj začnemo pobirati česen, je odvisno od sorte in tudi od vremenskih razmer. Običajno konec junija dozori »Ptujski jesenski česen«, zadnji česen, ki ga spravljamo, je na našem vrtu v avgustu sorte »Anka« s cvetnimi stebli.

Ko porumenijo spodnji listi, pri nekaterih sortah listi poležejo, vemo, da se bliža čas za spravilo. Ko je okoli tretjina listov suhih in je na rastlini še vedno nekaj zelenih listov je čas za izkop.

V deževnem poletju se lahko zgodi, da so glavice že dozorele, pa je večina listov še vedno zeleno obarvanih. Zato je potrebno poleg listov opazovati tudi glavice. Te morajo biti čvrste, s čvrsto lupinico, stroki morajo biti izbočeni in se držati skupaj.

Ko česen dozori, nimamo veliko časa, da ga izrujemo, če želimo kakovosten pridelek, ki se bo dobro skladiščil. Če je le mogoče, pobiramo v suhem, zemljo pa z vilami predhodno zrahljamo. Če imamo sorte, ki se težko izpulijo in se listi trgajo si pomagamo z vilami za prekopavanje, da ne poškodujemo glavic.

Česen vedno sušim z listi, naloženimi v plitve zaboje. Najprej jih pustim na nekoliko sončnem mestu, potem jih premaknem pod nadstrešek, kjer je suho, zračno in toplo.

O čiščenju in skladiščenju, pa ko se bo česen lepo posušil. 🙂