Kuharski tečaj - Zdrava kuhinja za vsakogar


 

V prijetnem in sproščenem vzdušju, v majhni skupinici (do 8 ljudi) se bomo srečali na kuharskem tečaju v Mariboru. Naša kuhalnice se bodo vrtele na OŠ Janko Padežnik (Iztokova ulica 6, Studenci). Pripravile sva osem srečanj za vse, ki so jim pomembne kvalitetne  sestavine, ter zdravi, poceni, preprosti obroki iz sezonskih in lokalnih sestavin. Na tečaju bomo poskrbeli, da se vam ne bo treba vsakodnevno ubadati z idejami, kaj skuhati ko pridete  iz službe pa nimate veliko časa, ali pa kaj pripraviti, ko se nepričakovano najavi obisk.

Tečaj se začne v sredo, 16.3. 2016 ob 17.00, nadaljnja srečanja bodo ob 17.30.

 

Teme:

 

  • 1. SREČANJE (16.3. 2016 ob 17.00)

 

Na prvem srečanju se bomo spoznali in se seznanili z načinom dela na tečaju. Pogovorili se bomo o zdravih prigrizkih. Po starem receptu iz Prlekije bomo naredili Angeličine knipiče z nadevi ali brez. Spoznali bomo, da je  pica lahko zdrava in odlična tudi, če jo pripravimo sami doma.

 

  • 2. SREČANJE (23.3. 2016 ob 17.30)

 

Zelenjavne juhe so lahko odlično in hitro pripravljeno kosilo, vedno drugačnega okusa. Ob obilici kruha in testenin kar malo pozabimo na uporabo različnih kaš in alternativnih žit (proso, ajda, amarant …).  Zato jih bomo obudili in pripravili na sladki in slan načini, za vse okuse.

 

  • 3. SREČANJE (30. 3 ali 13.4. 2016 ob 17.30)

 

Večina nas je sladkosnedih. Zato se bomo na tretjem srečanju lotili sladic, ki imajo veliko koristnih snovi za naš organizem. Oblikovali bomo presne kroglice, v čokoladi utapljali dateljne in spekli fižolove rjavčke.

 

  • 4. SREČANJE (20.4. ali 18.4. 2016 ob 17.30)

 

Spoznali se bomo s čemažem, ki je nepogrešljiv za naše zdravje. Naredili bomo pesto, se pogreli z juho in pripravili čemaževo Micko. Z udeleženci se bomo dogovorili za skupno nabiranje čemaža.

 

  • 5. SREČANJE (4.5. 2016 ob 17.30)

 

Palačinke so zelo priljubljena jed in vsaka gospodinja jih rada speče za kosilo. Na tečaju pa se bomo lotili palačink malo drugačne. Spekli bomo majhne in velike palačinke, sladke z bananami in slane Popajeve (s špinačo). Za vse sladokusce bomo pripravili presni čokoladni namaz (domačo »Nutelo«), brez katere pri palačinkah ne gre.

 

  • 6. SREČANJE (11.5. 2016 ob 17.30)

 

Skutine pogače so enostavne in hitre za pripravo. Uporabimo jih lahko za kosilo ali večerjo, zato bomo pripravili slano in sladko različico. K skutnim pogačam pa se podajo različne čežane, ki se odličen nadomestek za sladke prelive in marmelade.

 

  • 7. SREČANJE (18.5. 2016 ob 17.30)

 

Na srečanju bodo imele glavno besedo solate in kako jih pripravimo za glavni  obrok, da ne bo nihče ostal lačen. Naučili se bomo katere pisane sestavine lahko kombiniramo za slasten obrok. Naredili bomo klasične solate, za vse tiste, ki pa imate radi posebne okuse pa solate presenečenja.

 

  • 8. SREČANJE (25.5.2016 ob 17.30)

 

Na zadnjem srečanju bomo skuhali ali spekli jedi, ki si jih bodo zaželeli udeleženci.

tabela_kuh1

Če bi želeli obiskati samo en termin, se lahko priključite (če je kakšno prosto mesto), sicer se bomo potrudili organizirati delavnico na tisto temo. Cena za en obisk znaša 24 evrov + DDV (29,28 z  evrov).


 

Teme se lahko malo spremenijo (glede na želje udeležencev) ali zamenjajo (npr. nabiranje čemaža je odvisno od vremena). Udeleženci bodo pripravljali jedi iz ekoloških sestavin. Za vsako srečanje udeleženci prejmejo recepte in potrebne zapiske, pa tudi kakšno presenečenje.