Pred kratkim sem dobila vprašanje, kakšna rastlina je to, saj so v balončkih pričakovali rumene, užitne  plodove, pa so našli zelo nenavadna, a  zanimiva semena, ki jih še nikoli niso videli.

To so semena lepe, 2 do 3 m dolge plezalke. Razveseli nas z drobnimi, nežno dišečimi belkastimi cvetovi in navduši z zelenimi balonastimi plodovi (kapsulami), ki nam, ko se posušijo, podarijo temno rjava do črna semena z belo liso v obliki popolnega srčka. Pri nas jo imenujemo balonasta trta, tudi srce graha ali seme srca, sicer pa je ena izmed plezalk – zelnatih vinskih trt, ki spada v rod Cardiosperum. Vrste vključujejo C. corindum, C. dissectum, C. grandiflorum in C. halicacabum.

Domačini balonasto trto v  tropskih in subtropskih predelih  uporabljajo tudi v domači lekarni, grenke listke kot dodatek jedem, ponekod v teh predelih se razrašča kot plevel. Pri nas  jo gojimo kot odlično, dekorativno plezalko. Sejemo jo spomladi, ko mine nevarnost pozebe. Sadike posadimo na prosto ob mrežo ali drugo oporo.

Uživajte v zeleni »zavesi«, drobnih cvetovih, zelenih in rjavkastih lampijončkih in srčkastih semenih. 🙂