POMEMBNO ZA DELAVNICE:

  • Število udeležencev na delavnicah je omejeno, zato so potrebne prijave na info@metkaintina.si, lahko pa tudi pokličete na 041/816-939.
  • Vse nadaljnje informacije dobite ob prijavi.

 UGODNOSTI NA DELAVNICAH:

  • Pripelješ prijateljico ali prijatelja – 10 %.
  • Prideš na 2 delavnici – 10 %.

AKTUALNI TERMINI DELAVNIC IN PREDAVANJ

* Predavanje * petek, 28.2.2020, ob 17. uri na Bledu:

(ob večjem zanimanju tudi v soboto, 29.2.2020, ter v nedeljo, 1.3.2020, ob 10. uri)

VZGOJA PLODOVK PO MOJE IN ŠPINAČE MALO DRUGAČE

Na predavanju bomo govorili o vzgoji sadik plodovk, o pridelavi in uporabi paradižnika na moj način. Spoznali boste jaltomato, andske jagode in špinače, ki niso pogoste na našem vrtu.
Na predavanju boste pokusili paradižnikov shranek, okrepčali se boste z zeliščnim čajem in posladkali z zdravo sladico. Vsak udeleženec bo prejel semena starih sort paradižnikov, jaltomata ali špinače.

Čas trajanja predavanja: približno 3 šolske ure
Cena predavanja: 22 €

Za upokojence ali ob obisku dveh vrtnarskih predavanj znaša prispevek 18 €.

Prijave zbiramo na info@metkaintina.si ali na 041/816-939.

PRETEKLE DELAVNICE IN PREDAVANJA

Tukaj najdete seznam delavnic in predavanj, ki smo jih že izvedli.

V kolikor bi želeli, da se kakšna delavnica ali predavanje ponovi, ne oklevajte! Pišite nama na info@metkaintina.si ali naju pokličite na 041/816-939 in se bomo dogovorili za nov termin.

* Demonstracijska delavnica *

OSNOVE DESTILACIJE

Na kratko se bomo pogovorili o postopku destilacije in zdestilirali sivko, spoznali hidrolat in eterično olje ter pričarali gin. Posladkali se bomo s sladico z dodatkom gina :-), pokusili gin in poklepetali. Vsak udeleženec prejme stekleničko hidrolata in gina.

* Delavnica *

UPORABA POMARANČ NA VEČ NAČINOV – NIČESAR NE ZAVRŽEMO

Izvedeli boste zanimivosti o agrumih in uporabi celega sadeža, z lupino vred v kulinariki, kozmetiki in za dekoracijo.
Vsak udeleženec bo pripravil pomarančni sladkor, kandirano lupinico v sirupu in pomarančni puding. Izdelal bo negovalno milo s pomarančo in zdravo svečko v pomarančni lupini.
Vsak udeleženec bo prejel pomarančni hidrolat, vzorček pomarančne kreme za obraz in kupček receptov. Posladkali se bomo s kandirano lupinico s čokolado ter okrepčali z zeliščnim čajem. Slastno bo!

Vse sestavine na delavnici so ekološke kakovosti.

* Delavnica *

NEGA ZOB IN PRALNA SREDSTVA

Spoznali bomo izdelke za nego zob ter iz sestavin domače shrambe pripravili pralna sredstva. Delavnica bo trajala okoli 4 ure in pol. Naredili bomo kar 8 izdelkov:
– zobno pasto,
– zobni prašek,
– mazilo zoper herpes,
– pralček – gel za pranje perila,
– pralček – prašek za pranje pri višjih temperaturah,
– mehčalec,
– solni mehčalec ter
– dišeče pršilo za perilo.

Cena delavnice znaša 50 €, če pridete v paru pa 45 € na osebo. Dobili boste kupček receptov in idej za delo doma, seveda pa se bomo tudi okrepčali.

* Delavnica *

MAZILA IZ NARAVNIH SESTAVIN BREZ ŠKODLJIVIH DODATKOV

Zadnja leta so nas zvabile police v trgovinah, drogerijah. Navdušeni smo bili nad lepo zapakiranimi, razkošnimi in lesketajočimi se škatlicami, lončki in stekleničkami. A ta lesk vedno bolj bledi in že iščemo recepte naših babic, ki so vedele, da ima narava vedno prav.
Res je enostavno kupiti kozmetične izdelke zaradi obilice ponudbe in ugodnih cen, a kakšen je vpliv na naše zdravje in tudi okolje?
Iz dneva v dan imamo na razpolago več negovalnih izdelkov, a hkrati tudi vedno več zdravstvenih težav. Zato je čudovito, če lahko sami naredimo izdelke in jih prilagodimo svojim potrebam in okusu, ko točno vemo kaj vsebujejo in kako so narejeni. To je neverjetno zadovoljstvo, da smo ustvarjalni, kreativni, to je sprostitev, darilo nam in hkrati tudi čudovita pozornost za najljubše ljudi okoli nas.
Poskrbimo torej za zdravje, za bolj čisto okolje in bolj polno denarnico. Preprosto, uporabno, delujoče in dišeče.

Spoznali bomo, kaj so to macerati, kako jih narediti, kakšna je razlika med mazili in kremami. Vsak udeleženec bo naredil čilijev macerat, kamilični ali ognjičev macerat, negovalno sivkino mazilo, protibolečinsko mazilo, bogato maslo in čokoladno “labelo”. Okrepčali se bomo z zeliščnim čajem in zdravo sladico.

* Delavnica *

KROGLICE IZ VOLNE ZA RAZLIČNE NAMENE

Na delavnici se bomo naučili izdelave kroglic iz 100 % bio ovčje volne različnih barv (za nakit, dekoracijo, kot dišeče kroglice, …), vsak udeleženec pa bo med prijetnim klepetom izdelal verižico.

Cena delavnice znaša 14 €.

Delavnica traja okoli 3 ure, poskrbeli bomo za okrepčanje s čajem in zdravim prigrizkom.

Informacije in prijave zbiramo na info@metkaintina.si, na 041/816-939 ali na Facebook strani Metka in Tina – Delavnice zdravja, dokler se skupinica ne napolni.

* Delavnice *

IZDELAVA MAZIL IN KREMIC 1. del:

Spoznali bomo, katere rastline uporabljamo za izdelavo maceratov in kako ga pripravimo. Naučili se bomo izdelati različna mazila. Vsak udeleženec naredi 2 macerata, negovalno sivkino mazilo, protibolečinsko mazilo ter čokoladno »labelo«.

IZDELAVA MAZIL IN KREMIC 2. del:

Izdelali bomo sivkino kremasto maslo, negovalno kremo po britju, nežno pomarančno vlažilno kremo in bogato hranilno kremo.

IZDELAVA MAZIL IN KREMIC 3. del:

Izdelali bomo kakšno posebno kremico, masažno ploščico, obarvano mazilo za ustnice – šminko ter kremno senčilo.

* Delavnica *

FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI

Na tej delavnici se bomo pogovarjali o različnih vrstah mleka, o izdelavi kislega mleka, različnih vrstah jogurta, skute, kefirja in mladega sira. Prejeli boste kefirjeva zrna, stekleničko ali dve odličnega ekološkega mleka, poskusili bomo različne fermentirane izdelke in kakšnega tudi pripravili.

 Možen bo nakup »Kefirka« – večnamenske posode z recepti.

* Delavnica *

KOSILO NA 1, 2, 3 – prvi del

Kako pomembno za naše zdravje in dobro počutje je, da si pripravimo kakovosten obrok. Tudi če nimate veliko časa, lahko zdravo jeste vsak dan.

Na tej delavnici bomo pripravljali čemaževo »Micko«, prosen narastek v slani in sladki varianti, skutne pogače s čežano in datlje, ki jih bomo utopili v čokoladi. Če bomo dovolj pridni in hitri, bomo preizkusili še kakšen recept.

Udeleženci prejmejo vse recepte, po katerih bomo kuhali in še nekaj idej. Poskrbeli pa bomo tudi za polne trebuščke.

* Delavnica *

PEČEMO KRUHOVE DOBROTE – KAKO ENOSTAVNO

Vonj sveže pečenega kruha je v kuhinji nekaj najlepšega. Iz kvalitetne, ekološke moke bo nastal čudovit kruhec. Kako? Nič težkega – tudi začetniki se bodo hitro naučili peči kruhove dobrote.

Na tej delavnici bomo pekli kruh za lenuhe, krompirjev kruhec, tudi tak s čokolado za posebne zajtrke ter kruhove zeliščne palčke. Pripravili bomo majhne pice ter okusne žemljice.

Udeleženci bodo prejeli vse recepte, poskrbeli pa bomo tudi za naše trebuščke.

* Delavnica *

TUDI NA DELOVNEM MESTU LAHKO KAJ ZDRAVEGA ZAUŽIJEMO

Vedno bolj se zavedamo, da je od naše hrane odvisno naše zdravje, počutje in energija. Škoda, da nimamo dovolj časa in znanja, da bi si zdrav obrok pripravljali vsakodnevno. Lahko pa se tega naučimo. Zato vas vabimo na delavnico izdelave zdravega obroka tudi za malico.

V prvem delu se pogovarjamo o osnovah zdravja, dobrega počutja in veliko energije. Za naše zdravje je pomembno, da si vsak dan pripravimo kakovosten obrok. Tudi, če nimamo veliko časa, lahko zdravo jemo. Pregledali bomo veliko idej za jedi, ki so primerne za malice. Jedi boste preizkusili in dobili tudi recepte. Domov boste odšli z novim znanjem za pripravo zdravih obrokov za izboljšanje in ohranjanje zdravja.

Kaj pridobite z delavnico:
– pridobite veliko idej za jedi,
– naučite se pripraviti zdravo malico,
– preizkusili boste pripravljene jedi,
– degustirate pripravljene jedi,
– prejmete zdrave recepte.

Ne čakajmo na bolezen ali slabo počutje, začnimo postopoma spreminjati svoj jedilnik. Z zamenjavo živil korak za korakom spreminjamo tudi svoje počutje.

* Delavnica *

ZDRAVILNA ALOJA SODI V VSAK DOM

Na delavnici bomo spoznali različne vrste aloj, njene zdravilne lastnosti in odličen gel, ki se skriva v listih. Vsak udeleženec bo posadil alojo za domov, nato pa bomo izdelali čudovito negovalno kremo z alojo za razvajanje kože.
Vsak udeleženec prejme tudi uporabne recepte.
Okrepčali se bomo z zdravilno pijačo iz aloje, domačim čajem in zdravo sladico.

Delavnica je primerna za vse, ki so seznanjeni z osnovami izdelave mazil.

* Predavanja *

ZDRAVILNA ALOJA SODI V VSAK DOM

Spoznali bomo različne vrste aloj, odličen zdravilen gel, ki se skriva v listih. Testirali bomo čudovito doma narejeno kremo z alojo in poskusili zdravilni alojin napitek.

PARADIŽNIK, KRALJ POLETJA – VZGOJA NA MOJ NAČIN

Paradižnik od semena do pridelka in njegova uporaba. Udeleženci bodo posejali zanimive domače sorte paradižnika za domov in pokusili sušen paradižnik v olju.

* Predavanje *

MANJ ZNANE, A ODLIČNE RASTLINE NA NAŠEM VRTU

Na predavanju bomo govorili o 10 manj znanih rastlinah, ki odlično uspevajo na našem vrtu ali balkonu. Zemeljsko jabolko in stevija, zanimivi inkovska in mehiška kumara, ingver, malabar in jagodna špinača, andska jagoda, tobak in sirek.
Na predavanju se boste okrepčali z zeliščnim čajem in posladkali z zdravo sladico, vsak udeleženec bo prejel dve semenski vrečki manj znane rastline.
Čas trajanja predavanja: približno 3-4 šolske ure.