Zaradi trenutne situacije s korona virusom se najine delavnice selijo v spletne učilnice na Facebook-u.

SPLETNE UČILNICE

Kako poteka spletna učilnica?

Podobno kot smo bili navajeni v šolskih klopeh, bomo najprej spoznali nekaj teorije na določeno tematiko. To vam bom podala preko live videa na Facebook-u. Vi boste lahko tekom videa v komentar zapisovali vprašanja, na katera jaz sproti odgovarjam. Pri kozmetičnih ali kulinaričnih učilnicah se pogovorimo o receptih, različnih možnostih ipd. Po končanem srečanju v skupino naložim krajše videe, v katerih je prikazan postopek dela. Na morebitna vprašanja odgovorim še naslednji dan, potem se učilnica zapre (če se ne dogovorimo drugače).

Če povzamem – v spletni učilnici vas pričakam s:

  • teorijo,
  • prakso ter
  • z odgovori na vaša vprašanja.

Kako se včlanim?

1. korak: Na Facebook-u dodate Metko kot prijateljico. Povezava do Metkinega profila je TUKAJ.
2. korak: V zasebno sporočilo Metki ali na info@metkaintina.si napišite, v katero spletno učilnico se želite prijaviti.
3. korak: Plačate pristopno članarino (podatki za nakazilo so zapisani spodaj).
4. korak: Prejmete povezavo do zaprte Facebook skupine – spletne učilnice.
5. korak: Sprejemate novo znanje.

Podatki za nakazilo:
Izobraževanje in storitve, Marjeta Ternjak Gomboc s.p.
Kratka ulica 6, Skoke, 2204 Miklavž na Dravskem polju
SI56 0468 2011 4530 313 (Nova KBM)
Sklic: SI99
Namen: Ime in priimek udeleženca delavnice

Pomembno!

Da boste lahko z ustvarjanjem pričeli čim prej, vas bom po prijavi opremila tudi z nakupovalnim seznamom sestavin, ki jih bomo uporabili v spletni učilnici. Vse sestavine lahko v skladu z vladnimi ukrepi nakupite v prodajalnah s prehrano ali preko spleta, najbolje je, če posežete po sestavinah ekološke pridelave.

Aktualni termini spletnih učilnic

* Spletni učilnici *
Letos izdelajmo darila sami
Jesenski dnevi so še  v polnem teku, narava je čudovitih barv, temperature so še prijetne, a čas beži in kar naenkrat bo december, takrat pa bo potrebno razmišljati o darilih.
Če ne marate »praholovilcev«, če vam je mar za okolje, če ne želite zapraviti veliko denarja, vseeno pa želite biti inovativni in razveseliti obdarovanca, vas bodo zagotovo zanimale delavnice, ki sem jih  pripravila na tematiko daril, ki so s srcem narejena doma. Seveda pa so vsi izdelki namenjeni tudi domači uporabi.
* Prva spletna učilnica: ponedeljek, 30. 11. 2020, ob 18. uri – TA TERMIN JE POLN! Zato odpiramo DODATNI TERMIN: petek, 4. 12. 2020, ob 18. uri.

Čas trajanja približno 3 ure. Cena 24 €.

Naučimo se izdelati:  preprosto, koži prijazno in lepo milo, masažno ploščico, pomarančni piling, kopalni mošnjiček, čokoladni balzam.

* Druga spletna učilnica: sreda, 2. 12. 2020, ob 18. uri.

Čas trajanja 2-3 ure. Cena 19 €.

Naučimo se izdelati: zmes za domačo vročo čokolado, čokoladke s sadjem in oreščki, zeliščno sol, liker presenečenja, pikantne sirove kroglice.

Ob prijavi na obe učilnici je cena 35 €.

* Spletna učilnica *
Pri pomaranči ničesar ne zavržemo

* Ponedeljek, 7. 12. 2020, ob 18. uri, čas trajanja približno 3 ure. Cena 22 € (ob prijavi na katero prejšnjo učilnico je cena te 18 €).

Izvedeli boste zanimivosti o agrumih in uporabi celega sadeža, z lupino vred v kulinariki, kozmetiki in za dekoracijo. Naučili se boste kako posušiti lupinice, kako jih uporabiti, kako pripraviti pomarančni sladkor, kandirano lupinico v sirupu, čokoladne kandirane lupinice in pomarančni puding. Pa še kakšno idejo za uporabo mandarin in pomaranč.

Zakaj članstvo v spletni učilnici

Narava nam ponuja skorajda vse kar potrebujemo – poleg tega, da nas hrani, ponuja še čarobne sestavine za nego telesa. Samooskrba na čim več področjih, tradicionalna znanja, lokalna in sezonska hrana, preprosti, a učinkoviti kozmetični izdelki in čistila so koraki k zdravju, ki je zame ena največjih vrednot in privilegijev.

Splet ponuja veliko navodil, receptov in idej, kako pristopiti k zdravemu načinu življenja. Marsikdo pa je mnenja, da je prebrati lahko, izvesti pa veliko težje. Zato sem tukaj jaz – da vam s svojim znanjem in izkušnjami olajšam pristop, svetujem in pomagam.

Naše geslo je: preprosto, uporabno, delujoče, okusno in dišeče. In kot na vseh naših druženjih je veselo, pozitivne energije imam dovolj za vse!

Pomembno za delavnice:

  • Število udeležencev na delavnicah je omejeno, zato so potrebne prijave na info@metkaintina.si, lahko pa tudi pokličete na 041/816-939.
  • Vse nadaljnje informacije dobite ob prijavi.

Pretekle delavnice in predavanja

Tukaj najdete seznam delavnic in predavanj, ki smo jih že izvedli.

V kolikor bi želeli, da se kakšna delavnica ali predavanje ponovi, ne oklevajte! Pišite nama na info@metkaintina.si ali naju pokličite na 041/816-939 in se bomo dogovorili za nov termin.

* Demonstracijska delavnica *

Osnove destilacije

Na kratko se bomo pogovorili o postopku destilacije in zdestilirali sivko, spoznali hidrolat in eterično olje ter pričarali gin. Posladkali se bomo s sladico z dodatkom gina :-), pokusili gin in poklepetali. Vsak udeleženec prejme stekleničko hidrolata in gina.

* Delavnica *

Uporaba pomaranč na več načinov – ničesar ne zavržemo

Izvedeli boste zanimivosti o agrumih in uporabi celega sadeža, z lupino vred v kulinariki, kozmetiki in za dekoracijo.
Vsak udeleženec bo pripravil pomarančni sladkor, kandirano lupinico v sirupu in pomarančni puding. Izdelal bo negovalno milo s pomarančo in zdravo svečko v pomarančni lupini.
Vsak udeleženec bo prejel pomarančni hidrolat, vzorček pomarančne kreme za obraz in kupček receptov. Posladkali se bomo s kandirano lupinico s čokolado ter okrepčali z zeliščnim čajem. Slastno bo!

Vse sestavine na delavnici so ekološke kakovosti.

* Delavnica *

Zdravilna aloja sodi v vsak dom

Na delavnici bomo spoznali različne vrste aloj, njene zdravilne lastnosti in odličen gel, ki se skriva v listih. Vsak udeleženec bo posadil alojo za domov, nato pa bomo izdelali čudovito negovalno kremo z alojo za razvajanje kože.
Vsak udeleženec prejme tudi uporabne recepte.
Okrepčali se bomo z zdravilno pijačo iz aloje, domačim čajem in zdravo sladico.

Delavnica je primerna za vse, ki so seznanjeni z osnovami izdelave mazil.

* Delavnica *

Fermentirani mlečni izdelki

Na tej delavnici se bomo pogovarjali o različnih vrstah mleka, o izdelavi kislega mleka, različnih vrstah jogurta, skute, kefirja in mladega sira. Prejeli boste kefirjeva zrna, stekleničko ali dve odličnega ekološkega mleka, poskusili bomo različne fermentirane izdelke in kakšnega tudi pripravili.

 Možen bo nakup »Kefirka« – večnamenske posode z recepti.

* Delavnica *

Mazila in macerati ter osnove domače kozmetike

Rastline z vrta lahko uporabimo tudi pri izdelavi negovalnih izdelkov. Bi si želeli naučiti izdelati različna mazila, na primer negovalno dišečo mazilo za obraz, učinkovito mazilo za nego rok, čokoladno mazilo z nežnim roza sijajem za ustnice in še kakšno za lajšanje različnih težav? Vse to boste izdelali poleg macerata, dobili boste kup receptov in se okrepčali z zeliščnim čajem in zdravo sladico na tej delavnici.
Poskrbite torej za zdravje, za bolj čisto okolje in bolj polno denarnico. Preprosto, uporabno in dišeče bo.

Število mest je omejeno, zato se čim prej prijavite na delavnico.
Cena delavnice znaša 45 €. Obvezne so prijave na info@metkaintina.si ali na 041/816-939.

* Delavnica *

Mazila iz naravnih sestavin brez škodljivih dodatkov

Zadnja leta so nas zvabile police v trgovinah, drogerijah. Navdušeni smo bili nad lepo zapakiranimi, razkošnimi in lesketajočimi se škatlicami, lončki in stekleničkami. A ta lesk vedno bolj bledi in že iščemo recepte naših babic, ki so vedele, da ima narava vedno prav.
Res je enostavno kupiti kozmetične izdelke zaradi obilice ponudbe in ugodnih cen, a kakšen je vpliv na naše zdravje in tudi okolje?
Iz dneva v dan imamo na razpolago več negovalnih izdelkov, a hkrati tudi vedno več zdravstvenih težav. Zato je čudovito, če lahko sami naredimo izdelke in jih prilagodimo svojim potrebam in okusu, ko točno vemo kaj vsebujejo in kako so narejeni. To je neverjetno zadovoljstvo, da smo ustvarjalni, kreativni, to je sprostitev, darilo nam in hkrati tudi čudovita pozornost za najljubše ljudi okoli nas.
Poskrbimo torej za zdravje, za bolj čisto okolje in bolj polno denarnico. Preprosto, uporabno, delujoče in dišeče.

Spoznali bomo, kaj so to macerati, kako jih narediti, kakšna je razlika med mazili in kremami. Vsak udeleženec bo naredil čilijev macerat, kamilični ali ognjičev macerat, negovalno sivkino mazilo, protibolečinsko mazilo, bogato maslo in čokoladno “labelo”. Okrepčali se bomo z zeliščnim čajem in zdravo sladico.

* Delavnice *

Izdelava mazil in kremic 1. del:

Spoznali bomo, katere rastline uporabljamo za izdelavo maceratov in kako ga pripravimo. Naučili se bomo izdelati različna mazila. Vsak udeleženec naredi 2 macerata, negovalno sivkino mazilo, protibolečinsko mazilo ter čokoladno »labelo«.

Izdelava mazil in kremic 2. del:

Izdelali bomo sivkino kremasto maslo, negovalno kremo po britju, nežno pomarančno vlažilno kremo in bogato hranilno kremo.

Izdelava mazil in kremic 3. del:

Izdelali bomo kakšno posebno kremico, masažno ploščico, obarvano mazilo za ustnice – šminko ter kremno senčilo.

* Delavnica *

Nega zob in pralna sredstva

Spoznali bomo izdelke za nego zob ter iz sestavin domače shrambe pripravili pralna sredstva. Delavnica bo trajala okoli 4 ure in pol. Naredili bomo kar 8 izdelkov:
– zobno pasto,
– zobni prašek,
– mazilo zoper herpes,
– pralček – gel za pranje perila,
– pralček – prašek za pranje pri višjih temperaturah,
– mehčalec,
– solni mehčalec ter
– dišeče pršilo za perilo.

Cena delavnice znaša 50 €, če pridete v paru pa 45 € na osebo. Dobili boste kupček receptov in idej za delo doma, seveda pa se bomo tudi okrepčali.

* Delavnica *

Sami izdelajmo čistila

Na tej delavnici se lotimo spoznavanja receptov za različna čistila: za sedeže, pohištvo, parket, vzmetnice, preproge, notranjost avtomobila, obuvala, steklo, kadi, umivalnike, kuhinje, pečice, steklokeramične plošče … Izdelamo tablete za pomivalni stroj, “cet”, čistilne krpice in negovalno razkužilo. Popijemo domači čajek in se posladkamo.

Cena delavnice znaša 38 €. Prijave so obvezne in jih zbiramo na info@metkaintina.si.

* Delavnica *

Kroglice iz volne za različne namene

Na delavnici se bomo naučili izdelave kroglic iz 100 % bio ovčje volne različnih barv (za nakit, dekoracijo, kot dišeče kroglice, …), vsak udeleženec pa bo med prijetnim klepetom izdelal verižico.

Cena delavnice znaša 14 €.

Delavnica traja okoli 3 ure, poskrbeli bomo za okrepčanje s čajem in zdravim prigrizkom.

Informacije in prijave zbiramo na info@metkaintina.si, na 041/816-939 ali na Facebook strani Metka in Tina – Delavnice zdravja, dokler se skupinica ne napolni.

* Delavnica *

Kosilo na 1, 2, 3 – prvi del

Kako pomembno za naše zdravje in dobro počutje je, da si pripravimo kakovosten obrok. Tudi če nimate veliko časa, lahko zdravo jeste vsak dan.

Na tej delavnici bomo pripravljali čemaževo »Micko«, prosen narastek v slani in sladki varianti, skutne pogače s čežano in datlje, ki jih bomo utopili v čokoladi. Če bomo dovolj pridni in hitri, bomo preizkusili še kakšen recept.

Udeleženci prejmejo vse recepte, po katerih bomo kuhali in še nekaj idej. Poskrbeli pa bomo tudi za polne trebuščke.

* Delavnica *

Pečemo kruhove dobrote – kako enostavno

Vonj sveže pečenega kruha je v kuhinji nekaj najlepšega. Iz kvalitetne, ekološke moke bo nastal čudovit kruhec. Kako? Nič težkega – tudi začetniki se bodo hitro naučili peči kruhove dobrote.

Na tej delavnici bomo pekli kruh za lenuhe, krompirjev kruhec, tudi tak s čokolado za posebne zajtrke ter kruhove zeliščne palčke. Pripravili bomo majhne pice ter okusne žemljice.

Udeleženci bodo prejeli vse recepte, poskrbeli pa bomo tudi za naše trebuščke.

* Delavnica *

Tudi na delovnem mestu lahko kaj zdravega zaužijemo

Vedno bolj se zavedamo, da je od naše hrane odvisno naše zdravje, počutje in energija. Škoda, da nimamo dovolj časa in znanja, da bi si zdrav obrok pripravljali vsakodnevno. Lahko pa se tega naučimo. Zato vas vabimo na delavnico izdelave zdravega obroka tudi za malico.

V prvem delu se pogovarjamo o osnovah zdravja, dobrega počutja in veliko energije. Za naše zdravje je pomembno, da si vsak dan pripravimo kakovosten obrok. Tudi, če nimamo veliko časa, lahko zdravo jemo. Pregledali bomo veliko idej za jedi, ki so primerne za malice. Jedi boste preizkusili in dobili tudi recepte. Domov boste odšli z novim znanjem za pripravo zdravih obrokov za izboljšanje in ohranjanje zdravja.

Kaj pridobite z delavnico:
– pridobite veliko idej za jedi,
– naučite se pripraviti zdravo malico,
– preizkusili boste pripravljene jedi,
– degustirate pripravljene jedi,
– prejmete zdrave recepte.

Ne čakajmo na bolezen ali slabo počutje, začnimo postopoma spreminjati svoj jedilnik. Z zamenjavo živil korak za korakom spreminjamo tudi svoje počutje.

* Predavanja *

Zdravilna aloja sodi v vsak dom

Spoznali bomo različne vrste aloj, odličen zdravilen gel, ki se skriva v listih. Testirali bomo čudovito doma narejeno kremo z alojo in poskusili zdravilni alojin napitek.

Paradižnik, kralj poletja – vzgoja na moj način

Paradižnik od semena do pridelka in njegova uporaba. Udeleženci bodo posejali zanimive domače sorte paradižnika za domov in pokusili sušen paradižnik v olju.

* Predavanje *

Manj znane, a odlične rastline na našem vrtu

Na predavanju bomo govorili o 10 manj znanih rastlinah, ki odlično uspevajo na našem vrtu ali balkonu. Zemeljsko jabolko in stevija, zanimivi inkovska in mehiška kumara, ingver, malabar in jagodna špinača, andska jagoda, tobak in sirek.
Na predavanju se boste okrepčali z zeliščnim čajem in posladkali z zdravo sladico, vsak udeleženec bo prejel dve semenski vrečki manj znane rastline.
Čas trajanja predavanja: približno 3-4 šolske ure.