Porova omaka na otočkih

NASVETI ZA PREHRANO: 


Tokrat ideja za  jesensko/zimsko jed, za katero ne potrebujemo veliko sestavin, in je hitro pripravljena. Z vrta prinesemo nekaj pora, odrežemo še glavo radiča za solato in osmukamo nekaj peteršiljevih in žajbljevih vejic.

  VODNI ŽLIČNIKI

 Sestavine:

  – skodelica polnozrnate moke

  – 2 jajci

  – ščep soli in vinskega kamna (pecilni prašek)

 Priprava:

  1. Na štedilnik pristavimo lonec z rahlo osoljeno vodo.

  2. V posodico vsipamo moko, dodamo jajci, sol in pecilni prašek.

  3. Z žlico vse skupaj temeljito zmešamo v zelo gosto testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke.

  4. Z žličko oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v vrelo vodo. Znižamo temperaturo in kuhamo okrog 10 minut, odvisno od velikosti žličnikov. Žličniki naj bodo na sredi še malo »al dente«.

  5. S penovko jih poberemo iz vode in zložimo na krožnik. »Otočki« so gotovi. Če želimo, jih lahko tudi popečemo na vroči maščobi z lističi žajblja.

  POROVA OMAKA

  Sestavine:

  – 2 pora

  – žlica olivnega olja (olje oljne ogrščice, kokosova maščoba)

  – sol, poper, peteršilj (lahko tudi čili)

  – kisla smetana

  Priprava:

  1. Por narežemo in ga na hitro popečemo na segreti maščobi.

  2. Solimo in popopramo ter prilijemo malo vode (če želimo, lahko tudi žlico ali dve vina). Počasi dušimo 5 minut, da pol tekočine povre. Dodamo kislo smetano in sesekljan peteršilj ter premešamo.

  3. Porovo omako prelijemo čez »otočke«. Če želimo, lahko jed potresemo še z naribanim sirom.

 

 

   ŠE NEKAJ ZA POVRH: 
  – Porovo omako lahko ponudimo tudi s testeninami ali polento.

  – Vodne žličnike lahko prav tako postrežemo kot glavno jed (sladko ali slano) ali jih zakuhamo v obaro.

 

 

2016-01-14T19:20:07+00:00